De Schotse Donna Marie Brand (44) is schuldig bevonden aan de moord op haar ‘liefdesrivale’ Caroline Glachan (14). Ze pleegde de feiten op 25 augustus 1996 met Robert O’Brien (45) en Andrew Kelly (44). Die mededaders werden in december vorig jaar veroordeeld na een jarenlang politieonderzoek. Brand was toen afwezig door ziekte, waardoor zij nu pas schuldig is bevonden door de Schotse rechtbank. Na meer dan 27 jaar kan de zaak worden afgesloten.

(Lees verder onder de foto)

Van links naar rechts: Robert O’Brien, Donna Marie Brand en Andrew Kelly.© Politie Schotland

‘Fatale driehoeksverhouding’

Caroline kende de toen 18-jarige Robert nog maar twee maanden toen ze door hem, Brand en Kelly om het leven werd gebracht. De twee hadden een relatie, en dat vond haar moeder maar niets. De moeder beschreef dat Caroline “smoorverliefd” was op Robert, terwijl die meerdere meisjes tegelijkertijd aan de haak sloeg.

(Lees verder onder de foto)

Slachtoffer Caroline Glachan.© Credit: PA Images / Imageselect

Een van die meisjes was Donna Brand. Zij zou Caroline gedreigd hebben te “mishandelen” als ze tijd zou doorbrengen met háár geliefde. Die bedreiging werd al snel realiteit. De vier spraken niet veel later af bij een rivier. Caroline kreeg er minstens tien klappen op het hoofd, wat tot ernstige schedelfracturen leidde. Ze belandde vervolgens bewusteloos in het water, waarna ze verdronk.

O’Brien, Brand en Kelly hebben jaren gelogen over waar ze zich die avond bevonden. Hun betrokkenheid kwam pas aan het licht toen de politie tijdens een nieuw onderzoek in 2019 verklaringen afnam van meer dan tweehonderd mensen die niet hadden meegewerkt aan het eerste onderzoek.

(Lees verder onder de foto)

Donna Marie Brand.© PA

Medeplichtig

Volgens de rechter zou Robert O’Brien de “hoofddader” zijn, maar hebben Brand en Kelly ook een verantwoordelijkheid. Zij hebben de misdaad uitgelokt, zo klinkt het, en zijn op die manier medeplichtig. “Er is geen bewijs dat u deelnam aan de aanval zelf, desondanks heeft jury vastgesteld dat u van plan was Caroline moorddadig geweld aan te doen”, zei de rechter tegen Brand in de rechtbank. “U ging erheen, wetende dat ze te maken zou krijgen met geweld. Hoewel u geen actieve rol speelde bij de mishandeling, blijft het een feit dat u medeverantwoordelijk bent door Caroline met haar gezicht naar beneden in de rivier achter te laten terwijl ze nog leefde.”

De rechter beschreef de moord als “wreed, verdorven en kwaadaardig”. “Uw schuld wordt verzacht door uw leeftijd op dat moment, maar de schade die is aangericht niet.”

De drie daders hebben een levenslange straf gekregen. De nu 44-jarige Donna Brand moet nog minstens zeventien jaar in de cel zitten voor ze kans maakt om voorwaardelijk vrij te komen, Robert O’Brien nog minstens 22 jaar en Andrew Kelly 18 jaar.

“Het was een goede straf. Eigenlijk meer dan ik had verwacht, ik ben heel blij”, reageert Carolines moeder. “Er is een last van mijn schouders gevallen. Eindelijk gerechtigheid.”

De moeder van het slachtoffer.© PA

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *