© BELGA

Voor het eerst verdiende een CEO van een beursgenoteerd bedrijf in ons land meer dan 10 miljoen euro op jaar­basis. Niet één, maar meteen twee: Ilham Kadri van de chemiegroep Solvay en Tim Van Hauwermeiren van het biotechbedrijf Argenx. Dat meldt De tijd.

Bron: BELGA

Ilham Kadri was in 2023 de best verdienende CEO in de Bel20, de 20 belangrijkste beursgenoteerde ondernemingen in ons land. Dat dankt ze aan de uitzonderlijke bonus van 12 miljoen euro die ze kreeg voor de opsplitsing van ­Solvay eind vorig jaar in twee ­afzonderlijke beursgenoteerde ­bedrijven, Solvay en Syensqo.

Die bonus voor Kadri kwam ­boven op haar ‘gewone’ remuneratie van 5,3 miljoen euro. Dat brengt haar totale pakket op 17,3 miljoen euro. Het is ook voor het eerst dat de 10 miljoengrens doorbroken wordt.

Kadri is niet de enige die deze kaap rondde. Ook Tim Van Hauwer­meiren, de topman van Argenx, slaagde daarin. Hij verdiende vorig jaar 10,75 miljoen euro. ­Boven op zijn vaste salaris van 590.000 euro en een cashbonus van 553.000 euro ontving hij onder meer aandelen­opties ter waarde van 7,6 miljoen euro.

De uitzonderlijke bonus voor Kadri stuwde de gemiddelde ver­loning van de Belgische top-CEO’s op tot 3,29 miljoen euro, een kwart hoger dan in 2022. Als die bonus buiten beschouwing wordt gelaten, kwam het gemiddelde uit op 2,69 miljoen euro, ­hetzelfde peil als het jaar voordien. Dat is 56 keer zoveel als wat een ­gemiddelde werknemer in ons land verdient: een brutojaarloon van zo’n 47.600 euro. 

Tim Van Hauwermeiren.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *