Het slachtoffer deed uiteindelijk aangifte bij de lokale politie Blankenberge/Zuienkerke.© Getty

Blankenberge

331.000 euro: dat is het astronomische bedrag dat een 66-jarige man uit Blankenberge verloor aan oplichters. Het slachtoffer dacht een veelbelovende investering te doen, maar zijn ‘belegging’ eindigde bij de politie. “Door misleidende reclame op sociale media”, aldus commissaris Jan Maertens.

Junior Verbeeke

U kent ze wel: bedrieglijke advertenties op sociale media waarbij misbruik wordt gemaakt van foto’s van bekende Vlamingen die zogezegd aansporen om te investeren in een bepaald bedrijf. Op die manier raakte een 66-jarige man uit Blankenberge maar liefst 331.000 euro kwijt. “Naar aanleiding van zo’n misleidende reclame heeft het slachtoffer een bepaald bedrag geïnvesteerd in een bedrijf”, aldus commissaris Maertens. “Nadien zou de klant zijn geld terug opvragen via Bitcoins.” Maar daar kwam dus niets van in huis.

Eerst 135.000 euro, daarna 196.000 euro

Het ‘bedrijf’ nam tijdens de feiten contact op met het slachtoffer, zowel telefonisch als via e-mail. Tijdens zo’n telefoongesprek werd het scherm van de man overgenomen om zogezegd de juiste gegevens in te stellen van zijn rekeningnummer. “Uiteindelijk schreef slachtoffer meer dan 135.000 euro over voor zijn persoonlijk plan”, zegt Maertens. Dat bleek nog niet voldoende: na wat omwegen maakte de man nog eens 196.000 euro over naar verschillende bankrekeningnummers. Zogezegd verzekeringsgeld dat hij later zou recupereren.

Pas wanneer de oplichters nog een bepaald percentage vroegen, rook de 66-jarige man onraad. Hij stapt uiteindelijk naar de politie, maar is zijn centen momenteel kwijt. “Onze politiezone heeft een proces-verbaal opgesteld en is in samenwerking met het parket van West-Vlaanderen een onderzoek gestart naar de feiten en de verdachten”, klinkt het bij de lokale politiezone Blankenberge/Zuienkerke.

Vindingrijk

Gezien de ernst van de feiten roepen de lokale politie en het parket nogmaals op om uiterst alert te blijven voor phishing en criminaliteit op het internet. “Oplichters zijn heel vindingrijk en iedereen kan zich laten misleiden door onbekenden”, benadrukt Maertens. “Wees voorzichtig met digitaal bankieren, overschrijvingen en verkooppraatjes. Ga nooit in op een aanbod van onbekenden, laat nooit je scherm overnemen en geef nooit codes door via telefoon of mail. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het meestal ook zo.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuws brief!


1 keer per dag de belangrijkste berichten,
1 keer per week de belangrijkste headlines,
en de nieuwste uitzendingen van hnmda,
zo in je postvakje... zeg nu ja....