© Getty Images

antwerpen

Hart- en vaatziekten zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij 65-plussers. Daarna volgen trombose en diabetes. Dat blijkt uit het gezondheidsprofiel dat CM van haar leden heeft gemaakt.

Pieter Lesaffer

Eén op de vijf 65-plussers heeft geen enkele gezondheidsaandoening, of toch geen van de 22 chronische aandoeningen die de CM in een nieuwe studie heeft onderzocht. De lijst is opgesteld aan de hand van medicatie die leden van het ziekenfonds tussen 2016 en 2022 voorgeschreven kregen. Het gaat in die periode om ongeveer 1 miljoen mensen boven de 65 jaar.

Dat betekent dat vier op de vijf ouderen aan minstens een van die chronische aandoeningen lijden. Daarbij staan hart- en vaatziekten veruit op nummer één: 62 procent van de 65-plussers lijdt daaraan. Dat zijn aandoeningen zoals beroerte of vernauwing van de aders – kwalen die in de hand worden gewerkt door ongezond eten en te weinig bewegen. Daarna volgen trombose (41 procent) en diabetes (18 procent). Op de vierde plaats komen psychische aandoeningen met 13 procent. Opvallend is ook dat het aantal mensen met het statuut chronische aandoening is gestegen van 31 procent in 2016 naar 37 procent in 2022.

Financiële situatie

Daarnaast onderzocht CM ook of er verschillen zijn bij patiënten met een verhoogde tegemoetkoming, met andere woorden mensen die het minder breed hebben. Al hun gezondheidsindicatoren blijken slechter dan bij mensen die het financieel goed hebben. Zo zijn in die groep duidelijk meer mensen met chronische aandoeningen en hebben zij dubbel zoveel kans om te overlijden.

Uit de studie blijkt ook dat een op de drie 65-plussers alleen woont. “Ook dat is een risicofactor voor de gezondheid”, aldus CM in de studie. “Door het gevaar van een verminderde deelname aan het sociale leven.”

Voor CM bevestigen deze gegevens dat de vergrijzing gepaard gaat met gezondheidsproblemen en verlies van zelfredzaamheid. Het ziekenfonds verwijst daarvoor ook naar gegevens van Eurostat, het Europees bureau voor statistiek. Daaruit blijkt dat een vrouw van 65 jaar in 2021 gemiddeld nog 11 jaar in goede gezondheid voor zich heeft. Tegelijk is haar gemiddelde levensverwachting wel nog 21 jaar, waardoor zij nog 10 jaar in slechte gezondheid voor zich heeft. Voor mannen bedraagt die periode 7 jaar.

LEES OOK. Heel veel Belgen weten niet eens dat ze diabetes hebben, en dat kan gevaarlijke complicaties hebben: doe hier de test

LEES OOK. Je kunt veel doen om lang gezond te blijven, maar één factor wordt vaak vergeten

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *