© AFP

Het Duitse gerecht heeft donderdag verschillende huiszoekingen laten uitvoeren in het onderzoek naar mogelijke Russische financiering van een politicus van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschalnd (AfD). Dat hebben de autoriteiten en de AfD bekendgemaakt.

Bron: BELGA

Vandaag om 17:04

De politieoperatie spitst zich toe op Petr Bystron, de nummer twee op de AfD-lijst voor de Europese verkiezingen. Hij wordt ervan verdacht geld te hebben gekregen van Rusland.

Voor de huiszoekingen plaatsvonden, hief het Duitse parlement de immuniteit van Bystron op.

Er vonden ook huiszoekingen plaats in de Duitse deelstaat Beieren en op het Spaanse eiland Mallorca.

Het onderzoek kadert in de verspreiding van pro-Russische propaganda via de nieuwswebsite ‘Voice of Europe’. Die website werd eind maart door Tsjechië bestempeld als dekmantel voor een Russisch desinformatienetwerk. Later bleek ook dat verschillende politici geld vanuit Rusland zouden hebben gekregen.

Bystron zelf ontkent dat. Zijn partij noemt de huiszoekingen een “ernstige zaak”. De extreemrechtse partij voegt er nog aan toe te hopen op een snelle afronding van het onderzoek “zodat er geen verdenking bestaat dat hier een poging wordt gedaan om de Europese verkiezingscampagne te beïnvloeden”.

Woensdag plaatste de Europese Unie Voice of Europe nog op de sanctielijst. Ook in ons land loopt een onderzoek naar de website.

© EPA-EFE

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *