Slovakije

Er zijn dit jaar al tien incidenten geweest met bruine beren in Slovakije. In 2016 was er één, heel vorig jaar twaalf. De regering wil nu een wet invoeren die toelaat om ze preventief dood te schieten als ze in de buurt van dorpen komen.

Koen Baumers

Vandaag om 21:33

Verwondingen aan borst en ruggengraat en gebroken ribben: dat is het verdict voor een 35-jarige boswachter na een ontmoeting met een bruine beer. “In wettige zelfverdediging heeft hij drie waarschuwingsschoten afgevuurd om het dier af te schrikken”, zegt de Slovaakse dienst voor natuurbescherming.

In dezelfde omgeving raakte vorige week iemand gewond die zijn hond uitliet in een bos. Eerder in maart overleed een Wit-Russische vrouw in dezelfde omgeving toen ze tijdens het vluchten voor een beer van een helling viel.

Er leven 1.000 à 1.500 beren in Slovakije, en het is normaal dat er af en toe eens eentje een mens tegenkomt. Maar zo vaak als dit jaar is dat nog nooit gebeurd. In 2016 was er één incident, vorig jaar waren het er twaalf. En dit jaar al tien. Nochtans is het aantal beren in die periode niet toegenomen.

Politieke kwestie

De opeenvolging van incidenten maakt van de beren een politieke kwestie. “We weten nu al dat dit jaar het gevaarlijkste zal worden in de Slovaakse geschiedenis, als het gaat over ongewenste ontmoetingen met beren”, zegt minister Tomáš Taraba aan de Financial Times.

De ministerraad stelde deze week nog een grondwetsaanpassing voor, waardoor het mogelijk zou worden om beren te schieten zodra die binnen de 500 meter van bewoond gebied komen. Maar natuurverenigingen wijzen erop dat er zaterdag verkiezingen zijn in Slovakije en dat sommige politici garen willen spinnen bij de angst voor beren. Minister Taraba stelde in een persbericht luidop de vraag of de oppositie de kant kiest van “de burgers, hun gezondheid en hun leven” of van “onverantwoordelijke ngo’s die zeggen dat beren planteneters zijn”.

Om die wetswijzigingen door te voeren, zouden ook aanpassingen nodig zijn aan de Europese regels. Want op dit moment mogen alleen aantoonbaar problematische exemplaren worden geviseerd. De dienst voor natuurbescherming houdt het met haar plannen wel binnen de bestaande regelgeving, maar dan met nieuwe technologie die toestaat om “probleemberen op betrouwbare wijze te identificeren”, om hen vervolgens te “elimineren”.

Het spectaculairste incident met een beer vond overigens half maart plaats. Op sociale media waren tal van filmpjes te zien van een beer die door de straten van het stadje Liptovský Mikuláš liep.

© via REUTERS

De filmpjes werden gemaakt vanuit gebouwen of vanuit de auto, de voetgangers in de buurt hadden het te druk met doodsbang wegrennen en snel op hekken klimmen. Niet altijd met even veel succes: een 49-jarige vrouw en een 72-jarige man hadden verzorging nodig in het ziekenhuis, een 10-jarig meisje en twee andere mensen hielden er schrammen aan over.

Het stadsbestuur kondigde huisarrest en noodtoestand af, waarna zes gewapende patrouilles erop uit gingen om het dier te vangen. Een drone maakte gedetailleerde beelden van het dier. Vorige week werd het teruggevonden, geïdentificeerd via de technologie en nadien neergeschoten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *