Ongehoord en nooit gehoord. Woensdag op vrije radiozender Waregem1. Tijdens de nieuwsuitzending, gepresenteerd door DJ Marc Verleyen, ging het over de moordaanslag op de Slovaakse premier Robert Fico. En dat item eindigde DJ Marc zo: “Aan al diegenen die overwegen Alexander De Croo neer te knallen maar dat niet durven te wagen omwille van de beveiliging rond die vent … je ziet dat het mogelijk is om een premier neer te knallen. Ik zou zeggen: ga je gang maar.

Toen we donderdagavond bij E.T. –Marc Verleyen is zijn radiopseudoniem – in Deinze aanklopten, leek de man onder de voet van zijn eigen uitspraken. “Ik heb iets gezegd op de radio”, zegt hij. “Ik begrijp 100 procent de impact. Het was echt niet mijn bedoeling om iemand voor het hoofd te stoten. Maar ik had geen kwade bedoelingen. Ik zie soms humor waar geen humor is. En dat is gewoon fout gelopen.” De dj zegt “ervan aangedaan te zijn”. Meer nog: hij zegt “echt, echt, echt fan te zijn van meneer De Croo”.

De premier diende intussen zelf een klacht in bij de Waregemse politie. Zijn communicatiedirecteur liet dat weten via X en voegde eraan toe dat “oproepen tot geweld strafbaar is”. (Lees verder onder de post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Samen met zijn advocaat wil E.T. bekijken wat de volgende stap is. “Ik heb echt niets tegen die man. Zeker niet. Ja, het was op het verkeerde moment. Een verkeerde uitspraak. Een domme uitspraak.” In het gesprek met het Nieuwsblad zei de DJ “dat hij zich graag persoonlijk wilde excuseren bij de premier”. Dat is donderdagavond uiteindelijk gebeurd, tijdens een gesprek waar De Croo het initiatief voor nam. Maar dat wil niet zeggen dat de klacht en een mogelijk onderzoek van de baan zijn.

“Ja, het was op het verkeerde moment. Een verkeerde uitspraak. Een domme uitspraak”

DJ Marc Verleyen

Op de radar

Die excuses kwamen er dus nadat de kwalijke bal al stevig aan het rollen was. Het is onduidelijk hoeveel mensen er naar de Waregemse radiozender luisteren, maar het fragment kwam donderdagochtend op de radar van de plaatselijke burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). “Ik heb meteen het kabinet van de premier verwittigd én onze politie gevraagd om een proces-verbaal op te stellen.”

De burgemeester vindt het “verschrikkelijk” dat zulke zaken op de radio verteld worden. “Ik heb er niets mee te maken, en onze stad heeft niets met de vrije radio te maken, maar ik vind bijna dat ik zelf mijn verontschuldigingen moet aanbieden bij premier De Croo.” Zelf kent Vanryckeghem DJ Marc Verleyen niet. “Hij is één van de vele presentatoren. Maar wat hij gedaan heeft, kan absoluut niet en is zeer onprofessioneel. Die man is zwaar uit de bocht gegaan. Hij zal de gevolgen moeten dragen. Ik vrees dat hij niet heeft ingeschat wat hij gezegd heeft.”

“Die man is zwaar uit de bocht gegaan. Hij zal de gevolgen moeten dragen. Ik vrees dat hij niet heeft ingeschat wat hij gezegd heeft”

Kurt Vanryckeghem

Burgemeester Waregem

In afwachting van het onderzoek heeft de Waregemse radiozender zijn dj alvast geschorst. Minstens tijdelijk. “De man in kwestie werkt al sinds de start, vijf jaar geleden, voor ons”, zegt voorzitter van Waregem1 Ludo Daelman. “Het is iemand die veel humor brengt, en vaak het randje opzoekt. Maar wat woensdag gebeurd is, dat is misplaatst. Het was een compleet foute context, een compleet foute timing. Wat gebeurd is, dat kan niet.”

De voorzitter had DJ Marc Verleyen na de schorsing wel nog aan de lijn. “Hij zei mij ook dat het ludiek bedoeld was. En dat hij zich wilde excuseren bij de luisteraars en bij de premier.” Of de schorsing tijdelijk dan wel definitief is? “Daar zal het bestuur moeten over beslissen”, zegt Daelman. “Maar wat zeker is, dat is dat dit niet de stijl van onze vrije radiozender is. Wij staan ervoor om objectieve informatie uit onze regio te brengen. Samen met muziek, en graag doorspekt met humor. Maar wat dat laatste betreft zijn er grenzen. En die grens is nu overschreden.”

De burgemeester vindt de voorlopige schorsing van de presentator de juiste maatregel. “De zender uit de ether halen, hoeft niet. Je moet zo’n hele organisatie niet straffen voor een domme uitspraak van één medewerker.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *