De federale regering maakt 1 miljoen euro vrij om de digitale vaardigheden van de Belgen op te krikken.

Bron: BELGA

Uit recent onderzoek blijkt immers dat vier op de tien Belgen de basisvoorwaarden niet onder de knie heeft. “Wie vandaag niet kan e-mailen, googlen of een app voor het openbaar vervoer gebruiken, is niet mee met de samenleving. Je zou haast kunnen zeggen dat het dezelfde impact heeft als niet kunnen lezen of schrijven”, zegt minister van Telecom Petra De Sutter (Groen). “Die mensen wil ik helpen.”

Volgens het statistiekbureau Statbel is het percentage Belgen dat over minstens basis digitale vaardigheden beschikt, gestegen van 54 procent in 2021 naar 59 procent in 2023. Een verbetering dus, maar het betekent ook dat ruim 40 procent niet met de digitale wereld meekan. Als je weet dat het de bedoeling is dat tegen 2030 tachtig procent van de Europeanen basis digitale vaardigheden zou moeten hebben, dan is het duidelijk dat er in ons land nog werk aan de winkel is.

Om het Belgische cijfer op te krikken, trekt minister De Sutter samen met haar collega’s Pierre-Yves Dermagne (PS) en Mathieu Michel (MR) 1 miljoen euro uit. Dat geld is onder andere bedoeld voor projecten waardoor meer Belgen leren met een computer werken via opleiding op het werk, of trainingen voor bedrijven om hun HR-beleid inclusiever te maken. Daarnaast kan het dienen om websites toegankelijker te maken volgens de Europese regels, aldus De Sutter.

Minister van Werk Dermagne benadrukt daarbij het belang van levenslang leren, zeker in de digitale wereld die constant verandert. “Opleiding en hulpmiddelen waarmee mensen hun digitale skills kunnen ontwikkelen, zijn dus van groot belang, zowel voor het persoonlijk leven als in de werkcontext.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *