Het gaat om toestellen van het type SH-60K.© EPA-EFE

Twee helikopters van de Japanse marine zijn zaterdagavond neergestort in de Stille Oceaan, nadat ze waarschijnlijk met elkaar in botsing zijn gekomen. Het lichaam van één bemanningslid werd gevonden, zeven anderen zijn nog vermist, verklaarde minister van Defensie Minoru Kihara.

Bron: BELGA

Vandaag om 06:51

Tijdens een nachtelijke antiduikbootoefening op zowat 270 kilometer ten oosten van het eiland Torishima in de Izu-archipel – ten zuiden van Tokio – werd het contact met de twee helikopters zaterdagavond verloren. Bij de eerste helikopter gebeurde dat om 22.38 uur lokale tijd (15.38 uur Belgische tijd), bij de tweede om 23.04 uur (16.04 uur Belgische tijd). Om 22.39 uur ontving de marine een noodsignaal.

Het gaat om toestellen van het type SH-60K, met elk vier bemanningsleden aan boord. Als gevolg van het incident schort de Japanse marine voorlopig alle verdere trainingen met SH-60K-helikopters op.

Er is een zoekactie aan de gang met acht schepen en vijf luchtvaarttuigen van de marine en twee boten van de kustwacht, zei Kihara. In het gebied zijn naast één dodelijk slachtoffer ook twee vluchtrecorders (zwarte dozen) “op locaties extreem dicht bij elkaar” gevonden, net als onderdelen van twee rotoren en andere brokstukken.

De bevelhebber van de marine, admiraal Ryo Sakai, benadrukte dat er geen aanwijzingen zijn dat andere landen betrokken waren bij het ongeluk.

In april vorig jaar stortte een UH-60JA-helikopter van de Japanse landmacht neer in zee nabij Okinawa. Tien mensen kwamen daarbij om.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *