Foto: Unsplash/KOBU Agency

Help door deze info met iederen die je kent op je socials te delen!

In februari waren er in de Europese Unie grote verschillen in sterfte. In meer dan de helft van de EU-lidstaten was geen sprake van oversterfte.

In de 12 lidstaten die wel kampten met oversterfte, spande Nederland de kroon, blijkt uit cijfers van Eurostat. Bij ons was de oversterfte 12,5 procent, gevolgd door Ierland (9,4 procent) en Slovenië (7,9 procent).

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/nederland-heeft-in-eu-nog-steeds-de-allerhoogste-oversterfte-dit-zijn-de-cijfers-1.png

Ook in januari voerde Nederland de lijst aan, met een oversterfte van 14,8 procent. Sinds het begin van de coronapandemie is de oversterfte in de EU slechts één keer omgeslagen in ondersterfte. Dat gebeurde in februari vorig jaar.

no
Beeld: Eurostat

In de eerste week van februari registreerde Duitsland de meeste extra sterfgevallen (1288), gevolgd door Nederland (705) en Frankrijk (523).

In de tweede week ging Duitsland nog steeds aan kop met 1709 extra overlijdens, gevolgd door Nederland (493) en Frankrijk (269).

no
Beeld: Eurostat

Ook in de derde week stonden Duitsland, Nederland en Frankrijk in de top 3. In de vierde week registreerde Ierland de meeste extra sterfgevallen.

In Europa als geheel moet Nederland alleen Liechtenstein voor zich dulden. Daar bedroeg de oversterfte in februari 50 procent. In januari was er nog sprake van forse ondersterfte in de dwergstaat.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
2
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *