In Borgloon werd een jobstudent (niet de persoon op de foto) het slachtoffer van agressie.© inbo

Een jobstudent van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) was vogels aan het tellen nabij Borgloon, toen een landbouwer hem opzettelijk besproeide met een vloeistof. “We gaan ervan uit dat het om pesticiden ging.”

“De jobstudent was dinsdag in Borgloon met een verrekijker de vogels in het gebied aan het tellen, toen een landbouwer met een sproei-installatie naar hem toe kwam gereden, de kraan opende en hem besproeide met een onbekende vloeistof”, zegt Koen Van Muylem, woordvoerder van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo). “We gaan ervan uit dat het om pesticiden ging.”

De student is medisch onderzocht en er zijn gelukkig geen problemen vastgesteld. “Hij ziet het nog steeds zitten om onderzoek voor ons te doen, maar niet meer op dezelfde plek”, zegt Van Muylem. Het is nog niet duidelijk of de vogeltelling in het Loonse gebied, dat in het kader van het project Monitoring van de Biodiversiteit in het Agrarisch Gebied gebeurde, door iemand anders hervat zal worden.

Juridische stappen

Het Inbo betreurt dit voorval ten zeerste en benadrukt dat het dit gedrag niet tolereert. “Met het project willen we een inventaris maken van de biodiversiteit in het landbouwgebied. We willen daarvoor ook samenwerken met landbouwers. Het gaat net om een constructief project dat kan aantonen waar veranderingen aangebracht moeten worden die zowel landbouw als natuur ten goede komen”, legt de woordvoerder uit.

“Maar we willen onze mensen te alle tijde beschermen en hebben dan ook juridische stappen gezet. We noteerden de nummerplaat van de tractor en hebben een klacht ingediend bij de politie”, zegt van Muylem. “Als onafhankelijk onderzoeksinstituut willen we in staat zijn om ons wetenschappelijk werk objectief en ongehinderd te kunnen uitvoeren. Hoewel we ons bewust zijn van de onrust bij landbouwers, kunnen we zulke voorvallen niet zomaar naast ons neerleggen.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *