Joshua Dean werkte als kwaliteitsauditor bij Boeing-leverancier Spirit AeroSystems.© REUTERS

Joshua Dean, een voormalig medewerker van Boeing die eerder waarschuwde voor fabricagefouten in de 737 Max-toestellen van de vliegtuigbouwer, is na een kort ziekbed overleden. Eerder dit jaar overleed ook al een andere klokkenluider van Boeing.

Bron: Seattle Times

Vandaag om 11:47

Het was Dean, een voormalig kwaliteitsauditor bij Boeing-leverancier Spirit AeroSystems, die bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA (Federal Aviation Administration) een klacht had ingediend wegens “ernstig en grof wangedrag door het senior kwaliteitsmanagement van de 737-productielijn”. In 2018 en 2019 waren twee 737 Max-toestellen betrokken bij dodelijke crashes, waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen.

Dean werd vorig jaar ontslagen door Spirit, maar diende daarvoor een klacht in bij het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Hij beweerde dat zijn ontslag een vergelding was voor het wereldkundig maken van de veiligheidsproblemen.

Volgens de Seattle Times werd de 45-jarige Dean in het ziekenhuis opgenomen nadat hij moeite had gekregen met ademen. Hij werd geïntubeerd, kreeg een longontsteking en een ernstige infectie en stierf na twee weken. “Hij is gisterochtend overleden”, schreef zijn tante Carol Dean Parsons deze week op Facebook. “Zijn afwezigheid zal diep gevoeld worden. We zullen altijd van je houden, Josh.”

“Geen veiligheidscultuur”

Joshua Dean werd vertegenwoordigd door hetzelfde advocatenkantoor van John “Mitch” Barnett, een andere klokkenluider van Boeing die in maart van dit jaar dood werd aangetroffen. De 62-jarige Barnett kwam om het leven door wat leek op een zelf toegebrachte schotwond. Na bijna drie decennia gewerkt te hebben bij de vliegtuigbouwer had Barnett in 2019 aan The New York Times verklaard dat hij “clusters van metalen splinters” had gevonden die over de bedrading van vluchtbesturingen hingen en die “catastrofale schade” hadden kunnen veroorzaken als ze door de draden waren gedrongen. Het management had, zo verklaarde Barnett, zijn klachten compleet genegeerd en hem naar een ander deel van de fabriek overgeplaatst.

Nog een andere klokkenluider, Sam Salehpour, vertelde vorige maand aan het Amerikaanse Congres dat er “geen veiligheidscultuur” heerst bij Boeing. Hij beweerde dat werknemers die alarm sloegen “genegeerd, gemarginaliseerd, bedreigd en buitenspel gezet werden”. “En soms zelfs nog erger”, aldus de man die verklaarde “fysiek geweld te vrezen” nadat hij zijn zorgen openbaar had gemaakt.

Op dit moment voeren de Amerikaanse toezichthouders nog een onderzoek naar Boeing nadat een toestel in januari tijdens een vlucht een deurpaneel verloor.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *