© Jan Van der Perre

Het was een verrassende naam die eerder deze week opdook op de kieslijst van Voor U, maar professor-emeritus Ludo Abicht (87) zal dan toch niet optreden als lijstduwer voor de nieuwe politieke beweging van Els Ampe. “Het is niet de partij die ik dacht te steunen.”

De beslissing viel bij Abicht al vrijdag, amper een dag nadat Gazet van Antwerpen aankondigde dat hij zou optreden als lijstduwer voor de nieuwe partij. “Vrijdagmiddag ontdekte ik dat het niet om de partij ging die ik dacht te steunen”, zo verduidelijkt de Antwerpse filosoof. “Het is een coalitie van verschillende partijen waarvan er één bij is die ik wél steun.”

Die partij is Vista, een beweging die groeide uit Vlinks (een Vlaams-progressieve drukkingsgroep die Abicht in 2015 mee boven het doopvont hield, red.) en zich aansloot bij Voor U. Maar de standpunten van Voor U, daar kan Abicht zich niet in vinden, vertelt hij. “Ik zal u de hele uitleg besparen, maar er zijn toch negen van de twaalf punten in hun programma waar ik het helemaal niet mee eens ben.”

Donderdag gaf Abicht al toe dat hij het partijprogramma nog niet helemaal goed bekeken had voor hij de positie als lijstduwer aannam. “Eigenlijk heb ik momenteel wel wat andere dingen aan mijn hoofd, zoals thesissen van studenten begeleiden in mijn laatste semester aan de UAntwerpen. Zie het eerder als een soort steunbetuiging aan de mensen van Vlinks. Ik moet eigenlijk nog eens goed bekijken wat het partijprogramma precies inhoudt”, klonk het toen.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *