Op deze foto met lange belichting rijdt een auto voorbij en verlicht populieren terwijl het noorderlicht gloeit in de nachtelijke hemel boven het dorp Daillens in Zwitserland, op vroege zaterdag 11 mei 2024. (Laurent Gillieron/Keystone via AP)
Op deze foto met lange belichting rijdt een auto voorbij die populieren verlicht terwijl het noorderlicht gloeit aan de nachtelijke hemel boven het dorp Daillens in Zwitserland, op een vroege zaterdag 11 mei 2024. (Laurent Gillieron/Keystone via AP)

OAN’s Sophia Flores
5:35 PM – vrijdag 10 mei 2024

De grootste zonnestorm die de Verenigde Staten in meer dan twintig jaar zal treffen, wordt vrijdagavond verwacht.

Advertentie

Wetenschappers zeggen dat het fenomeen, een G4 severe-geomagnetic-storm, optreedt wanneer hoogenergetische deeltjes die vrijkomen uit zonnevlammen die door de zon worden uitgeworpen, de aarde bereiken. De effecten worden hier echter zelden gevoeld, omdat de zon 93 miljoen kilometer van de aarde verwijderd is.

Deze zeldzame gebeurtenis geeft miljoenen Amerikanen de kans om Aurora Borealis, oftewel noorderlicht, te zien. 

Volgens deskundigen is het noorderlicht “een wisselwerking tussen geladen deeltjes van het oppervlak van de zon en het magnetische veld van de aarde

Onderzoekers van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) zeggen dat het licht tot in Alabama kan reiken, maar dat mensen ten noorden van Noord-Californië de zonnestorm waarschijnlijk met het blote oog kunnen zien zolang er weinig tot geen lichtvervuiling is.

De zonnestorm kan de communicatie onderbreken, omdat de omvang ervan wijdverspreide elektrische storingen, stroomuitval en schade aan kritieke infrastructuur kan veroorzaken.

“Geomagnetische stormen kunnen van invloed zijn op de infrastructuur in een baan om de aarde en op het aardoppervlak, waardoor communicatie, het elektriciteitsnet, navigatie, radio en satellietactiviteiten mogelijk worden verstoord”, aldus NOAA. “Het ruimteweervoorspellingscentrum heeft de beheerders van deze systemen op de hoogte gebracht zodat ze beschermende maatregelen kunnen nemen

De NOAA onthulde dat het ergste scenario vergelijkbaar zou zijn met wat er gebeurde tijdens de Carrington gebeurtenis in 1859. Tijdens die zonnestorm, de meest intense geomagnetische storm in de geschiedenis, veroorzaakte de magnitude ervan wijdverspreide elektrische storingen, stroomuitval en beschadigde kritieke infrastructuur.

Wetenschappers hebben ontdekt dat deze huidige storm, zonnevlek AR3664, een omvang heeft bereikt die kan wedijveren met de zonnevlek die verantwoordelijk was voor de Carrington gebeurtenis.

De ware sterkte van de storm zal vrijdag pas rond 20.00 uur ET bekend zijn, wanneer coronale massa-ejecties (CME’s) ongeveer een miljoen mijl van de aarde verwijderd zijn. Er lijken minstens vijf CME’s op de aarde gericht te zijn. Zodra ze op het magnetische veld van de aarde neerstorten, zal er een tijdelijke verzwakking van ons beschermende schild zijn, bekend als een geomagnetische storm.

De storing zal waarschijnlijk haar piek bereiken op zaterdag 11 meith. Hij zal tot zondag aanhouden.

Blijf op de hoogte! Ontvang gratis nieuwsberichten rechtstreeks in je inbox. Meld u hier aan. https://www.oann.com/alerts

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *