© AFP

Een testmodel van nieuw Russisch kernwapen dat aan een satelliet bevestigd is en het mogelijk zou maken om satellieten in de ruimte te vernietigen, zweeft op dit moment al in een baan rond de aarde. Daarvoor heeft de Amerikaanse viceminister Mallory Stewart gewaarschuwd. Ze wil daarmee de druk op onder meer China verhogen om een veto tegen het gebruik ervan uit te spreken.

Guy Stevens

Vandaag om 11:07

In Washington groeit al enkele jaren de vrees dat in Rusland een nieuw type van kernwapen gebouwd wordt. Dat zou er één zijn dat, in tegenstelling tot de nucleaire wapens die we tot nu toe kennen, niet op aarde gebruikt kan worden. Het is er één dat gemaakt is om in de ruimte actief te zijn, en daar vernieling te zaaien.

De vrees nam de jongste tijd alleen maar toe, en al helemaal toen de VS en Japan op 24 april in de VN-Veiligheidsraad een resolutie voorlegden met daarin een oproep tot een verbod op dergelijke wapens in een baan rond de aarde. Het was Rusland dat als enige lidstaat zijn veto stelde. Voor de VS een bevestiging van wat al gevreesd werd. China onthield zich bij de stemming.

Al gelanceerd

Hoe concreet de Amerikaanse informatie over dat wapen is, blijkt uit een gesprek dat de denktank Center for Strategic and International Studies in Washington vrijdag had met Mallory Stewart. De Amerikaanse viceminister voor onder meer controle op wapens zei er dat een testmodel van dat wapen op dit moment zelfs al in een baan rond de aarde rondvliegt met een Russische satelliet.

“Rusland beweert wel dat die satelliet bedoeld is voor wetenschappelijke doeleinden, maar in de baan waar ze in rondvliegt vliegt geen enkel ander ruimtetuig”, zei Stewart. Reden genoeg om hen te wantrouwen dus, aldus de viceminister. De baan zou er één zijn met veel straling, die om die reden niet gebruikt wordt door andere satellieten.

Verbod

Voor Stewart is het duidelijk: er is een verbod nodig op dergelijke wapens en daar heeft ze de steun van alle landen voor nodig. “Alles wat we doen in de diplomatieke arena is om te voorkomen dat de Russen doorgaan met dit programma”, zei ze nog. “De internationale reactie als dit echt doorgaat, moet globale verontwaardiging zijn, want dit raakt toch iedereen? Elk land. Het wapen is willekeurig in zijn potentiële effect.”

Het wapen zou in de ruimte ingezet kunnen worden om commerciële en militaire satellieten te vernietigen, bijvoorbeeld satellieten die gebruikt worden om de communicatie wereldwijd in goede banen te leiden. Het wapen is volgens Stewart nog lang geen onmiddellijke bedreiging, maar bij gebruik zou het de baan om de aarde volgens haar wel voor bepaalde tijd onbruikbaar maken.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *