© AFP

De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell heeft dinsdag opgeroepen tot de oprichting van een Europees financieel mechanisme gewijd aan veiligheid en defensie. “De oorlog gloort aan de horizon”, zei hij. “Hij gaat niet morgen starten tegen ons, maar we mogen de werkelijkheid niet ontkennen.”

Bron: BELGA

Vandaag om 14:34

Borrell waarschuwde dinsdag op het New Economy Forum in Brussel voor een wissel van de macht in het Witte Huis volgend jaar. Volgens hem zal de “Amerikaanse paraplu” die Europa beschermt sinds de Koude Oorlog, niet eeuwig open blijven. 

“We moeten onze eigen capaciteit opbouwen om actie te ondernemen en ons te beschermen”, benadrukte hij. De toenemende concurrentie tussen de grootmachten, hoogoplopende conflicten tussen staten, de militarisering van economische afhankelijkheden, cyberoorlogen en desinformatie maken dan ook allemaal deel uit van de Europese realiteit. 

LEES OOK. Russische spionageschepen varen dreigend over de Noordzee: “We zijn niet in oorlog, dus kunnen niets doen”

Borrell stelt ook dat de NAVO altijd “absoluut onvervangbaar” zal blijven, maar binnen het bondgenootschap moet een “Europese pijler” opgericht worden met het oog op de existentiële dreiging waarmee de EU wordt geconfronteerd. Dat zou mogelijk zijn via een intergouvernementeel financieel instrument vergelijkbaar met het mechanisme dat op poten werd gezet tijdens de financiële en monetaire crisis van 2008-2011.

Volgens Borrell is de EU beland een nieuwe fase van haar ontwikkeling, die van de creatie van een Europa van defensie. Hij voorspelt een competitie tussen de Europese instellingen rond dat thema tijdens de volgende legislatuur. De Europese Commissie zal pleiten voor de toekenning van meer bevoegdheden aan de EU, terwijl de lidstaten terughoudend zullen zijn om hun soevereiniteit af te geven. 

“De oorlog in Oekraïne heeft de wereld laten zien zoals hij is en niet zoals we wilden dat hij zou zijn (…) De mogelijkheid van een intense conventionele oorlog in Europa is niet langer een fantasie We moeten er alles aan doen om die te voorkomen”, besloot Borrell.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *