© EPA-EFE

Op de Rio Las Vacas, een rivier op zo’n 16 kilometer van Guatemala City, werd in één nacht tijd 1.400 ton – ofwel 272 volle vrachtwagens – afval verzameld. En dat aantal loopt nog steeds op. Dat gebeurde met de interceptor 006 van het Ocean Cleanup-project, die met de actie kon voorkomen dat het afval in de Caraïbische Zee zou terechtkomen.

Lien Lammens

Vandaag om 22:42

Tijdens de eerste overstroming van het jaar in Guatemala werd op enkele uren tijd 1.400 ton afval verzameld door de interceptor 006 van het Ocean Cleanup-project dat voor het tweede jaar wordt ingezet, de eerste keer tijdens een vol regenseizoen.

“Onze bemanning ter plaatse werkt nog steeds hard om al dit afval uit de rivier te halen en het exacte gewicht te bevestigen”, staat te lezen op hun website. “De hoeveelheden die we moeten transporteren, het is enorm. Hoeveel afval we uiteindelijk gaan verzamelen, is nog niet duidelijk.”

Al dat afval haalden ze uit de Rio Las Vacas, ongeveer 16 km ten noorden van hoofdstad Guatemala-Stad. Omdat het afvalbeheer in Guatemala en vooral in de drukke hoofdstad nog niet op punt staat, stroomt heel wat afval door de hevige regenbuien in rivieren. De Rio Las Vacas is een zijrivier van de Rio Motagua, een van de belangrijke waterwegen van het Centraal-Amerikaanse land. Tegelijk draagt de rivier ook bij tot de plastiek uitstoot in de Golf van Honduras en de Caribische Zee.

(lees verder onder de Instagram-post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar de Interceptor 006, een soort van drijvende dam die afval tegenhoudt terwijl het water verder stroomt, kon dus voorkomen dat deze immense berg in zee terechtkwam. Oprichter en CEO Boyan Slat spreekt op ‘X’, het voormalige Twitter, over de grootste vangst tot nu toe.

“En dat op amper één nacht”, aldus Boyan Slat. “Het is onbegrijpelijk wat hier gebeurt. De hoeveelheid plastiek die we al verzameld hebben… dit hebben we nog nooit gezien. We zijn al een week lang dag en nacht bezig om het afval weg te scheppen en we zijn nog niet klaar.” Het afval wordt met kranen op vrachtwagens gezet, klaar om afgevoerd te worden.

© AFP

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *