Tom Ongena, voorzitter Open VLD.© BELGA

Als Open VLD bij de verkiezingen minder dan tien procent van de stemmen haalt, is de kans groot dat de partij in de oppositie gaat. Dat zei voorzitter Tom Ogena op VTM Nieuws.

De Vlaamse liberalen scoren in de peilingen al een hele tijd onder de tien procent, zelfs tot een bodemkoers van 7 procent. Dat is ver onder de 13 procent die de partij bij de verkiezingen van 2019 nog haalde. In een debat op VTM Nieuws zei voorzitter Tom Ongena dat “de kans groot” is dat Open VLD in de oppositie gaat als de partij ook bij de verkiezingen van 9 juni onder de tien procent zit.

Ongena kreeg de vraag voorgeschoteld na een debat met PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw over sociaaleconomische thema’s en defensie. Een definitieve ja of nee wilde hij niet geven als antwoord, maar hij maakte toch duidelijk wat zijn voorkeur zou zijn.

Open VLD is van alle Vlaamse partijen degene die momenteel al het langst in een regering zit. Al 25 jaar bestuurt de partij de partij onafgebroken mee in de federale regering.

Vorige week nog lanceerden voorzitters Sammy Mahdi (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) een centrumrechtse as waarlangs ze de volgende regering willen vormen. In dat plan zit ook Open VLD als zusterpartij van MR. Al zal dat dus niet doorgaan als de peilingen zich doorzetten en Open VLD effectief minder dan tien procent van de stemmen haalt. (pl)

LEES OOK. Sammy Mahdi en Georges-Louis Bouchez willen samen regering vormen: “Als we met de christendemocraten en liberalen aan zet komen, zal N-VA moeten volgen”

LEES OOK. Veel blauwe ideeën maar één groot manco: hoe geloofwaardig is Open VLD nog?

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *