Dat hij 40 jaar was, bekend was bij de politie, en dat hij hoogstwaarschijnlijk niet uit terroristische motieven handelde, leerden we gisteren al, maar nu is ook de naam bekend van de man die met een mes mensen te lijf ging in een winkelcentrum in Sydney: Joel Cauchi. Wat zijn motief was om aan het moorden te slaan, is nog steeds een raadsel, maar wel is geweten dat “een lange voorgeschiedenis van psychische problemen”, en dan met name schizofrenie, heeft.

De man, die geen strafblad had, was nog maar een maand geleden verhuisd van Toowoomba, in de staat Queensland, naar Sydney, in Nieuw-Zuid-Wales. Kennelijk had hij een obsessie voor messen, want volgens Australische media werden zijn ouders zo bezorgd door zijn fixatie dat ze hem zijn messen afpakten toen hij nog bij hen inwoonde. In Sydney huurde hij “een zeer kleine opslagfaciliteit”, die momenteel door de politie onderzocht wordt. Een langdurige verblijfplaats had hij niet.

Samen surfen

Voor de buitenwereld leek niets erop te wijzen dat Cuachi zo’n bloedbad zou aanrichten. Nauwelijks zes dagen voor zijn aanval deelde hij nog een oproep in een Facebookgroep voor beginnende surfers om samen te gaan surfen. “Hallo, ik ga vanmiddag surfen in Bondi, mocht iemand daar willen afspreken om samen te surfen!”, schreef hij.

Facebookgebruikers ontdekten ook een post van Cauchi van enkele jaren geleden, waarin hij in een groep voor outdoorliefhebbers op contact zocht met mensen die graag schieten. “Hallo, ik ben op zoek naar mensen die met wapens schieten, inclusief pistolen, om mee af te spreken en te chatten. Stuur mij gerust een berichtje als je mij kunt helpen!”, schreef Cauchi in 2020. Naar aanleiding van de gebeurtenissen van zaterdag, toen Cauchi vijf vrouwen en een man doodstak, krijgt het bericht opnieuw aandacht van Facebookers die opgelucht zijn dat hij nooit heeft leren schieten.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Behalve op Facebook was de 40-jarige ex-leerkracht ook actief op wat minder vanzelfsprekende internetplatformen. Zo bood hij heimelijk zijn diensten aan op meerdere websites voor mannelijke escorts, waar hij zowel door mannen als vrouwen te boeken was. In zijn beschrijving omschreef Cauchi zichzelf als een “atletische, goed uitziende 39-jarige” uit Sydney die op zoek was naar een “leuke tijd”.

Gruwelijke daden

Inmiddels heeft ook Cauchi’s familie via de politie gereageerd op ’s mans wandaden. Volgens hen had Cauchi al sinds zijn tienerjaren last van psychische problemen. “We zijn absoluut verwoest door de traumatische gebeurtenissen die gisteren in Sydney hebben plaatsgevonden. Onze gedachten en gebeden zijn bij de families en vrienden van de slachtoffers en bij degenen die momenteel nog in behandeling zijn. Joels daden waren werkelijk gruwelijk, en we proberen nog steeds te begrijpen wat er is gebeurd.”

De ouders zeggen ook “geen problemen” te hebben met de agente die achter hun zoon aanging en hem doodschoot in het winkelcentrum. “Ze deed haar werk om anderen te beschermen, en we hopen dat het goed met haar gaat”, schrijven de ouders in een verklaring.

Moeder, architecte, vluchteling en miljonairsdochter

Inmiddels is er ook al meer geweten over de identiteit van de dodelijke slachtoffers. Het gaat om de 38-jarige Ashlee Good, van wie de baby nog in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt; de 55-jarige Pikria Darchia; Faraz Tahir (30), een vluchteling die werkte als veiligheidsagent in het winkelcentrum; de 25-jarige Dawn Singleton, de dochter van de steenrijke Australische zakenman John Singleton; en Jade Young (47), een architecte en moeder van twee kinderen.

Joel Cauchi stak zes mensen neer in het winkelcentrum in Sydney

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *