NSC blijft maar virtuele zetels verliezen in de peilingen. I&O heeft onderzoek gedaan naar wat Nederlanders gaan stemmen bij de Europese Parlementsverkiezingen. Het resultaat? NSC krijgt geen enkele Europese zetel. De partij komt uit op 3% van de stemmen.
De PVV doet het heel goed. Dat berichtten wij eerder al. Maar het is ook interessant om te kijken naar andere partijen, in dit geval NSC. De club van Pieter Omtzigt gaat namelijk ongenadig hard onderuit.
Als de Europese verkiezingen vandaag waren zou NSC uitkomen op 3 procent van de stemmen. Bij Tweede Kamerverkiezingen zou dat voldoende zijn voor een zetel of 4,5 a 5. Maar in Europa betekent het: geen enkele zetel. Nul. Nihil. Niets. Noppes.

In een peiling van Ipsos-I&O scoort NSC zó slecht (11e plaats) dat de partij bij de EU-verkiezingen in juni niet eens één zetel haalt: ioresearch.nl/actueel/ep-ver…. ‘Van de NSC-kiezers uit [november] 2023 zegt op dit moment slechts 16 procent opnieuw NSC te gaan stemmen.’

Bij de peiling van eind februari stond NSC nog op 4,7 procent. Dat zou goed zijn geweest voor twee zetels. Maar 3% van de stemmen is nul zetels. En ja, de lijn van NSC is dalende. De reden laat zich raden. NSC-kiezers vinden de opstelling van Pieter Omtzigt in de onderhandelingen met de PVV volstrekt bezopen. Zij wilden dat hij een Wilders-kabinet snel aan een meerderheid zou helpen zodat er orde op zaken gesteld kan worden in Den Haag. Maar nee, Omtzigt bleef maar dralen en vertragen.

Opvallend genoeg betekent dit dat NSC nu dezelfde virtuele grootte heeft als FVD. Voor FVD is dat juist weer goed nieuws. Die partij is in een maand tijd namelijk met 50% gegroeid, van 2% naar 3%. Dat is nog steeds net geen zetel, maar als deze lijn zich doortrekt tot de verkiezingen dan gaat FVD wel degelijk een zetel halen – en misschien wel meer dan één. 

Voor NSC geldt het tegengestelde. Die partij staat nu dus op 0 Europese zetels en zal nóg slechter presteren als het momentum dat NSC nu heeft zo doorgaat. Dan gaan NSC de strijd voor de laatste plaats aan met DENK en JA21.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *