Help ons door deze informatie met kennissen op je social media te delen!

Groepsdenken stimuleert volgzaam kuddegedrag. Veel mensen met macht maken daar dankbaar gebruik van om op die manier hun doelen te kunnen bereiken, betoogde jurist en psycholoog André Rozendaal in de raadszaal van de gemeente Horst aan de Maas.

Dan is er nog de groepsidentiteit: uit angst voor kritiek of uitsluiting durven mensen zich niet uit te spreken als hun mening een keer afwijkt van de groepsidealen.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/03/verdeel-en-heerspolitiek-verleden-tijd-mensen-doorzien-het-en-zijn-het-zat-1.png

Dit speelt ook een rol in de politiek. Veel opvattingen en politieke besluiten komen onder invloed van groepsprocessen tot stand, merkte Rozendaal op.

(Video verwijderd? Klik hier…)

Kwalijk en zelfs gevaarlijk

Op afwijkende meningen zit men eigenlijk niet te wachten. Dat is kwalijk en zelfs gevaarlijk, stelde hij.

Het verlies aan kritisch geluid en tegenspraak verkleint de kans op goede besluiten en vergroot de kans op rampen, lichtte Rozendaal toe.

Je eigen waarheid niet uitspreken, dat voelt niet goed. Dat geldt ook voor zwijgen, wanneer je je het liefst wel zou willen uitspreken, als je daar de moed voor zou hebben.

Grote verandering is in volle gang

“Je hart laat zich niet bedriegen, zeker in deze tijd niet meer. Alles wordt gezien door jouzelf en gevoeld door je hart. Het kwade en het goede, het onechte, het oprechte, het laffe en het moedige. In deze tijd laat waarheid zich niet meer verbergen. Verdeel-en-heerspolitiek is echt verleden tijd. Mensen doorzien het en zijn het zat.”

De grote verandering in mensen en de samenleving is inmiddels in volle gang, benadrukte Rozendaal.

“De tijd van de angstgedreven groepsmens loopt echt op z’n eind. Niets of niemand kan dat nog tegenhouden. Het tijdperk van het liefdevolle, zelfdenkende en moedige individu is aangebroken,” zei hij.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9
187
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Source: ninefornews.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *