Foto: Pepijn van Houwelingen (Videostill X/Pepijn van Houwelingen)

Help anderen door deze info met anderen op je socials te delen!

Gisteren gebeurde er iets opmerkelijks in de Tweede Kamer, laat Kamerlid Pepijn van Houwelingen weten vanuit Den Haag.

Er werd hoofdelijk (!) gestemd over een motie om een wetsvoorstel in te trekken. Dat wetsvoorstel ging over het versoepelen van de Transgenderwet. Het maakt het voor jongeren zelfs mogelijk om hun geslachtsaanduiding te laten wijzigen in hun paspoort.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/van-houwelingen-na-opmerkelijke-gebeurtenis-in-kamer-stuur-het-hele-stelletje-weg-dit-is-ongehoord-1.png

Een meerderheid van de Kamer stemde voor het intrekken van het wetsvoorstel.

(Video verwijderd? Klik hier…)

Ongehoord

Een paar uur na de stemming zei verantwoordelijk minister Weerwind (D66) dat hij weigert de motie uit te voeren. Oftewel: ‘De Kamer bekijkt het maar, ik ga gewoon door met wat ik wil. Ik wil dit wetsvoorstel. Ik trek deze wet niet in’.

“Dat is ongehoord,” reageert Van Houwelingen. De Tweede Kamer is de vertegenwoordiging van de Nederlandse bevolking in Den Haag en die zegt tegen de regering: jullie moeten dit niet doen. Deze minister (dienaar) zegt gewoon: ik voer het niet uit, bekijk het maar.

Je zou verwachten dat Weerwind dan ontslag zou nemen en dat zijn opvolger de motie wel uitvoert. Dat gebeurt ook niet, hij blijft zitten.

Folklore

“Dit gebeurt sinds de verkiezingen keer op keer op keer,” benadrukt Van Houwelingen. Zo weigerde staatssecretaris Van Huffelen (D66) een motie uit te voeren die de regering opriep om niet in te stemmen met een Europese digitale identiteit.

D66-minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) weigerde een aangenomen motie over de oversterfte uit te voeren. En zo zijn er tal van voorbeelden.

Dat betekent dus eigenlijk dat Kamerleden al deze debatten voor niets doen. “De Kamer is folklore geworden en het doet me echt pijn om dat te zien,” zegt Van Houwelingen. “De regering doet wat ze wil. Rutte lacht de Kamer vierkant uit.”

Hele stelletje wegsturen

“Deze Kamer is een geslacht lam en laat over zich heen lopen,” constateert hij. Wat de Kamer volgens hem zou moeten doen, is een motie van wantrouwen indienen en het hele stelletje wegsturen.

“Zolang de Kamer het kabinet niet wegstuurt, blijven ze hiermee wegkomen.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
13
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *