Tussen de 8 en 10 miljoen liefhebbers en toeristen bezoeken elk jaar het Louvre in Parijs. Bevragingen wezen al uit dat de Mona Lisa, het wereldberoemde schilderij van Leonardo da Vinci dat er hangt, daar de hoofdreden voor is. Een confrontatie met de lachende vrouw is voor veel kunstliefhebbers, maar ook voor toeristen, een droom.

LEES OOK. “Kan het dat jullie collectie online verkocht wordt?”: hoe in het British Museum jarenlang de perfecte roof plaatsvond (+)

Al is er ook een keerzijde: een recente bevraging – niet representatief, wel tekenend – wees uit dat die Mona Lisa het meest teleurstellende kunstwerk te wereld is. Dat heeft alles te maken met de omstandigheden waarin je het schilderij te zien krijgt. Door de grote massa bezoekers is het dringen om het werk goed te kunnen bekijken in de Salle des Etats, waar het in het midden hangt, en door de drukte krijgen bezoekers gemiddeld slechts 50 seconden om het in zich op te nemen. Daar is al veelvuldig kritiek op gekomen.

(Lees verder onder de foto)

De Mona Lisa hangt op dit moment in het Louvre in Parijs.© AFP

Nieuwe ruimte

Begin april kwamen medewerkers en conservatoren van het Louvre bijeen om het te hebben over hoe de bezoekers er beter ontvangen kunnen worden, zo meldt Le Figaro. En daar werd ook een nieuw project, ‘Grand Louvre’ genaamd, uit de doeken gedaan. Met een centrale rol voor de Mona Lisa, want die zou ondergebracht worden in een nieuwe speciaal voor haar ontworpen ruimte.

LEES OOK. Dit is de ‘Banksy van Parijs’: zijn kunst is wereldberoemd, maar niemand weet wie er precies achter zit (+)

“Als we de Mona Lisa in een aparte ruimte hangen, zou dat de teleurstelling van het publiek kunnen beëindigen”, aldus museumdirecteur Laurence des Cars. In de huidige ruimte komt het schilderij ook volgens haar niet volledig tot zijn recht.

“Als we de Mona Lisa in een aparte ruimte hangen, zou dat de teleurstelling van het publiek kunnen beëindigen”

Laurence des Cars

Directeur Louvre

“We denken er al lang over na om het werk te verplaatsen”, zegt curator Vincent Delieuvin in Le Figaro. “En ditmaal is iedereen het er eindelijk over eens. Het is een grote ruimte en de Mona Lisa zou er achteraan in komen te hangen, achter veiligheidsglas, dus in eerste instantie ziet het eruit als een postzegel. Leonardo da Vinci wilde een rechtstreekse band tussen het schilderij en de persoon die ernaar kijkt. Dat zou hier kunnen.”

(Lees verder onder de foto)

De Mona Lisa zou ondergebracht worden in een nieuwe speciaal voor haar ontworpen ruimte.© AFP

Grote renovatie

Eenvoudig zal de verplaatsing evenwel niet worden, want er is een nieuwe ingang voor nodig en er moeten twee nieuwe ruimtes in de kelder gecreëerd worden. In een van die twee zou de Mona Lisa dan een onderkomen krijgen.

Eenvoudig zal de verplaatsing evenwel niet worden, want er is een nieuwe ingang voor nodig

De verwachting is dat de renovatie ongeveer 500 miljoen euro zou kosten, een flink prijskaartje voor de Franse overheid. Het ministerie van Cultuur is vanzelfsprekend voorstander, maar ook in Frankrijk wordt streng toegekeken op cultuuruitgaven. Minister van Financiën Bruno Le Maire wil 25 miljard besparen in de komende jaren en heeft de cultuursector al gevraagd om zijn steentje bij te dragen. Hij is voorstander van het nieuwe project in het Louvre, maar de vraag is maar of hij het niet te prijzig vindt. “Maar de tijd is rijp om het te doen”, zegt Des Cars. “We moeten de status van het schilderij als wereldwijd icoon omarmen.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *