Tegenwoordig wordt het stopwoordje ‘duurzaam’ te pas en te onpas gebruikt door Jan en alleman. Bewuste mannen met aanplakbaardjes, die een duurzaam wasmiddel aanprijzen…..Zelfs zonnepanelen, windmolens, Tesla’s en kernenergie noemen ze al duurzaam. Als het een keer zover is gekomen, weet ja dat “duurzaam” een non-begrip is, uitgevonden door het Apparaat met als doel dat we exact hetzelfde blijven doen als wat we eerder al deden. Alles kapot maken, in de toekomst nog efficiënter dan nu. Daartoe zijn we op arde: zelfvernietiging zonder dat we het zelf in de gaten hebben. En áls we het al in de gaten beginnen te krijgen, praten we het goed of gaan op zoek naar nog desastreuzer oplossingen. Zo rolt de beschaving, sommigen noemen het “evolutie”, ik noem het mentale afbraak. Dus het moet worden gestopt, wat we hier aan het doen zijn en we zullen het zelf ter hand moeten nemen: de groene reset. Met je “duurzaamheid”, hou toch op, slome sukkelaars.

De toepassingen van plantaardig materiaal

Hennep

Papier

Wist je dat bijna 90% van al het papier tot het begin van de jaren 1880 van hennep werd geproduceerd? Hennep is een van de beste alternatieven voor hout als het gaat om het maken van papier. Henneppapier is niet alleen sterker dan houtpapier, maar ook super duurzaam. Henneppapier is ook een zegen voor het milieu. Het groeit extreem snel, wordt 3 tot 5 meter. En dat in de loop van slechts een paar maanden in vergelijking met bomen die 20-30 jaar nodig hebben om voor houtkap te kunnen gebruiken. In wezen kan een hectare hennep over een periode van 20 jaar evenveel papier produceren als 10 hectare bomen.

Plastic

Denk hier eens goed over na: vrijwel elk stuk plastic dat ooit is gemaakt, bestaat nog steeds. Afhankelijk van het type plastic dat het is, kan het tot 500 jaar duren om af te breken. Het duurt minimaal 20 jaar voor een plastic boodschappentas om af te breken. Plastic waterflessen zullen daarentegen ongeveer 450 jaar nodig hebben om te ontbinden. Hennepplastic is van en voor de natuur en dus een alternatief voor het petrochemisch definitief aan de natuur onttrokken materiaal. Het is niet alleen gemaakt van een plant (en dus 100% biologisch afbreekbaar), het is ook sterker en kan zelfs worden geproduceerd zonder het gebruik van aardolie. Gezien het feit dat er in 2021 naar schatting 14 miljoen metrische ton plastic in de oceanen van de wereld ronddreef, zijn plastic alternatieven zoals hennep een serieuze overwinning als het gaat om het verminderen van de impact op het milieu.

Voedsel

Hennepzaad wordt beschouwd als een superfood, een van de meest voedzame voedingsmiddelen op de planeet, met een hoog niveau van omega-3 en omega-6 vetzuren, gezonde vetten, veel eiwitten en een scala aan vitaminen en mineralen. Ze zitten ook vol met antioxidanten, waardoor hennepzaden een van de meest overvloedige bronnen van voedsel in de natuur zijn. Hennepzaad bevatten ontstekingsremmende eigenschappen, is goed voor de gezondheid van het hart en dragen bij aan de hersenfunctie. Het zijn niet alleen hennepzaden. Hennep kan worden gebruikt om allerlei voedingsmiddelen te maken, zoals melk, muffins, meel, eiwitpoeder, mueslirepen, vegetarische hamburgers en meer.

Brandstof

Dit is iets om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te beëindigen. Hennep biobrandstof biedt een levensvatbaar alternatief voor traditionele fossiele brandstoffen. Het concept bestaat al sinds het begin van de motorvoertuigen. In 1941 bouwde Henry Ford bijvoorbeeld een auto met hennepplastic die op hennepbrandstof liep. Hoewel hennepbrandstof duidelijk niet is doorgebroken, heeft het nog steeds een serieus potentieel om een alternatieve brandstofbron te creëren om alles van auto’s tot energiecentrales van stroom te voorzien. In 2010 ontdekten onderzoekers dat industriële hennepzaden kunnen worden gebruikt om biodiesel te maken op een uitzonderlijk niveau van conversie, waarbij 97% van de hennepolie wordt omgezet in biodiesel. Naast hennepolie kan hennep ook worden gebruikt om ethanol en methanol te produceren, die beide als brandstof kunnen worden gebruikt.

Kleding

Hennep wordt al duizenden jaren gebruikt als vezel en kan worden gebruikt om allerlei kleding en accessoires van te maken. Het is duurzamer dan katoen, verbruikt ongeveer 50% minder water om te produceren en vereist geen pesticiden. Hennepkleding heeft een lange weg afgelegd en vandaag vind je T-shirts, jeans, jassen, yogabroeken, hoodies, hoeden, schoenen, sandalen, sokken, portemonnees, zonnebrillen, een skibril en meer.

Auto’s

Henry Ford was de eerste die een auto produceerde die volledig van hennep was gemaakt. En hoewel u vandaag de dag geen auto’s zult vinden die uit hennep zijn gebouwd, zijn er verschillende autobedrijven die de voordelen van het gebruik van hennep hebben ontdekt om verschillende auto-onderdelen te maken. Fabrikanten zoals BMW, Bugatti en Mercedes implementeren allemaal hennep in de bouw van sommige van hun auto’s, meestal toegepast voor binnendeurpanelen. Hennep is sterker dan staal. Het is ook lichter en sterker dan vezels, wat een verhoogd momentum en minder brandstofverbruik betekent.  

Materialen voor de bouw

Hennep wordt een grote naam in alternatieve bouwmogelijkheden. Iedereen die geïnteresseerd is in milieuvriendelijke woningproductie, wil misschien een huis van hennep overwegen. De plant kan worden gebruikt voor isolatie, hout, lambrisering en bakstenen. Hempcrete komt steeds vaker voor in groene bouwpraktijken en biedt een alternatief voor beton om funderingen te gieten en stenen en muren te bouwen. Vergeleken met traditioneel beton is hennep half zo zwaar, zeven keer sterker en drie keer zo kneedbaar.

Batterijen

Hennepbatterijen, bekend als supercondensatoren, kunnen worden gemaakt van de bastvezels, of de binnenste schors van hennep die meestal wordt weggegooid na productie in de fabriek. Om deze batterijen te maken, wordt bastvezel gekookt en verwerkt tot koolstofnanovellen. Deze worden gebruikt om deze supercondensatoren te maken, die in feite kunnen worden beschouwd als energieopslagsystemen zoals de batterijen die we gewoonlijk gebruiken om de verschillende dingen die we dagelijks in ons leven gebruiken. Als duurzaam alternatief voor lithiumbatterijen bieden hennepbatterijen de mogelijkheid voor echte duurzaamheid, het stopwoordje van de gemeenschap sukkels van vandaag.

Zonnepanelen

Hennep kan ook worden gebruikt voor het maken van zonnepanelen, een duurzaam materiaal dat de kracht van de zon benut. Over een dubbele impact op het milieu gesproken! Niet alleen zijn hennepzonnepanelen gemakkelijker te maken dan traditionele siliconen- of grafeen(grafiet)zonnepanelen, ze kosten ook nog eens veel minder om te produceren. Net als hennepbatterijen worden hennepzonnepanelen gemaakt van de afvalvezels van hennepinstallaties. Hoewel ze nog maar zelden worden toegepast, zal de toekomst pas echt een duurzame toekomst zijn als alle zonnepanelen zijn gemaakt van hennep.

Bodemvervuiling – de eliminatie

Wist je dat hennep een van de krachtigste planten is om gifstoffen uit de vervuilde grond te halen? Het is uiterst efficient in een proces dat bekend staat als fytoremediatie, dat planten gebruikt om te absorberen wat er in de grond zit waarop ze worden geteeld. Hennep is zo veelbelovend als een fytoremedierend organisme dat het in de jaren negentig massaal werd geplant op de nucleaire ramplocatie in Tsjernobyl in pogingen om radioactief materiaal uit de grond te halen. Volgens wetenschappers van het project “de hennep toonde zeer goede fytoremediatie-eigenschappen” voor de geteste verontreinigingen. In de regio Lazio in Italië wordt hennep onderzocht vanwege zijn fytoremedierende eigenschappen en het creëren van een plastic toeleveringsketen voor hennep. Volgens burgemeester Sacco, die een regering leidt die is gebouwd op ecologische duurzaamheid, is dit een kans om niet alleen de bodem op te ruimen die al jaren vervuild is, maar ook een manier om nieuwe banen te creëren en de lokale economie te stimuleren.

Serieus, is er iets wat hennep niet kan doen?

Volgens sommigen kan hennep worden gebruikt om meer dan 25.000 verschillende producten te maken!

Als een van ’s werelds oudste gecultiveerde gewassen heeft hennep de tand des tijds doorstaan en doet ons nog steeds verbazen met zijn talloze adaptieve toepassingen.

Hoewel hennep zeker een comeback heeft gemaakt vanwege de populariteit van hennepextracten zoals de geneeskrachtige CBD-olie, reikt het gebruik van hennep tot ver buiten de huidige cannabinoïdemarkt. De lijst toepassingen van hennep is een van de meest indrukwekkende dingen die we ooit hebben gezien.


En dan nog even over het onderdeel plastic. Het onttrekken van natuurlijke grondstoffen door een definitief petrochemisch proces. Bij de klippen op produceren, en na 70 jaar met een kolossaal probleem opgescheept. Wetenschappers staan voor raadsels, u kent ze wel. Ondertussen eten we het, drinken we het, ademen we het in. Het kan niet anders dan dat dit een ordinaire vergiftigingsoperatie is, met maar één doel: de mens steeds zwakker maken, zodat er aan kan worden verdiend. Ook wel democide genoemd. Een gedateerd verslag van Greenpeace luidt de alarmklok. Veel te laat en boterzacht.

Plastic tandenborstels aangespoeld op het paradijselijke strand van Kahuku, Hawaii

Vanaf het moment dat we ’s ochtends wakker worden en onze tanden poetsen, tot wanneer we aan het einde van de dag tv kijken, is er overal plastic om ons heen. Zozeer zelfs dat het onmogelijk blijkt dat je de supermarkt verlaat zonder minstens één item dat niet in een plastic container zit.

Zo is het niet altijd geweest. Er zijn tegenwoordig nog mensen in leven die in een bijna plasticvrije wereld zijn geboren. Stel je voor dat je naar het strand gaat en geen enkel stuk plastic afval vindt.

Plastic afval aangespoeld in de Truk Lagoon, Micronesië.

Wat veroorzaakte in de loop van de geschiedenis een dergelijke verandering?

Er zijn een paar verhalen over wat de vraag naar moderne kunststoffen deed toenemen. Een versie is dat in de tweede helft van de 19e eeuw bedrijven in de biljartbalindustrie beseften dat ze een vervanging voor ivoor nodig hadden. Tegen die tijd consumeerden mensen elk jaar minstens een miljoen pond van het materiaal, en kranten meldden dat olifanten snel zouden uitsterven als het in dat tempo door zou gaan.

En zo begon de race om met een nieuw materiaal te komen. In de loop van enkele decennia zochten chemici uit Europa en de VS naar oplossingen. Na jaren van vallen en opstaan ontdekten ze plastic zoals we het nu kennen, en aan het begin van de 20e eeuw konden mensen haarkammen en kleding kopen met knopen die niet van ivoor waren gemaakt.

Zelfs met deze wetenschappelijke ontwikkeling vlogen er nog steeds geen plastic zakken rond in de steden, of vonden we vissen die in plastic ringen werden gevangen. Wat veroorzaakte deze explosie van plastic in ons leven?

Twee belangrijke factoren drongen er bij de fabrikanten op aan om deze stof te omarmen. Ten eerste was de ontwikkeling van de assemblagelijnen voor massaproductie. Daarvoor hadden fabrieken veel arbeid nodig om zelfs maar één product te produceren, waardoor plastic onbetaalbaar tijdrovend was.

De tweede factor was de Tweede Wereldoorlog. Het materiaal werd op vele manieren gebruikt, van bazooka’s tot vliegtuigonderdelen, en tussen 1939 en 1945 ging de productie van plastic bijna vier keer over de kop. Na het einde van de oorlog moesten plastic bedrijven winst blijven maken, dus moesten ze overschakelen van militaire voertuigen naar Barbie-poppen. Plastic was zo goedkoop dat iedereen het kon betalen: plastic containers, plastic meubels, plastic speelgoed. En dat is wanneer het materiaal wijdverspreide tractie kreeg. Tot en met vandaag is er in totaal naar schatting meer dan 11 miljard metrische ton van geproduceerd. Het zal duizenden jaren duren voordat het uiteindelijk weer allemaal is afgebroken, mits we vandaag de productie ervan stoppen. Ieder jaar komt er minimaal een half miljard metrische tonnen bij.

Wat eerder een oplossing was, is nu een probleem. Omdat plastic zo lang meegaat, bestaat elk stuk plastic dat ooit is gemaakt nog steeds en zal het minstens 500 jaar blijven bestaan.

Elke dag wordt er steeds meer plastic geproduceerd, gebruikt en weggegooid. In landen waar wegwerpbekers van bijvoorbeeld plastic zijn gemaakt, kan het slechts enkele seconden duren voordat er één het pakket verlaat, wordt gebruikt en in een prullenbak terecht komt. Er wordt zoveel plastic geconsumeerd dat er een gebied is dat groter is dan Frankrijk van wegwerpplastic wat in de Grote Oceaan ronddobbert. Het is zo alomtegenwoordig geworden dat vogels het gebruiken om er hun nest mee te bouwen.

Gannets (noordor Morus bassanus) op de “Lummenfelsen” op Helgoland. De vogels maken gebruik van plastic afval en delen van de visnetten (Dolly-touwen) om hun nest op de rots te bouwen. De touwen kunnen door wurging tot de dood leiden.

En het is niet alleen de hoeveelheid plastic die wordt geproduceerd. Alles wat met plastic te maken heeft, beschadigt de planeet, van de impact van het extraheren van de fossiele brandstoffen die worden gebruikt om plastic te produceren, tot de gezondheidseffecten van de gifstoffen die het in het milieu terecht komen wanneer het wordt verbrand, tot en met de verwoestende impact op het leven op zee.


Tot zover de schrijver van Greenpeace, die besluit met het advies een beginnetje te maken met bewust gebruik van plastic. Zoals gebruikelijk worden de veroorzakers met rust gelaten. Veel te laat en boterzacht, zoals ik al zei. We hebben geen tijd meer voor overleg, consensus en afbouwscenario’s.

Het verminderen van de hoeveelheid plastic die je gebruikt, nee, het is absoluut niet genoeg en kan geen discussie meer zijn. Het zal volledig moeten verdwijnen.

Onrealistisch?

Is het zo onrealistisch om te eisen dat de verwoesting van onze Aarde moet worden gestopt? Iemand die dat zegt en er aan blijft meewerken kan een Notice of Liability tegemoet zien, waarin hij of zij persoonlijk aansprakelijk wordt gehouden voor alle gevolgen van persoonlijke schade. Dat soort rekeningen kunnen oplopen tot ver in de miljarden. Ik zou dus maar een verzekering afsluiten, wie weet is er een club die dit soort letselschade wil verzekeren. Alleen al microplastics zorgen voor kolossale gezondheidsproblemen over de hele wereld.

Van de visserman in Micronesië, die eerst zijn gevangen vis moet uitpluizen:

Microplastics found in fish

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *