🕒 Leestijd: 2 minuten

Wetenschappelijke experimenten zijn een hoofdbestanddeel van de menselijke vooruitgang. Academische onderzoekers moeten zich meestal houden aan regels en voorschriften met betrekking tot de ethiek van het uitvoeren van studies. Er is echter altijd een aantal onderzoeken geweest die veel verder gingen dan wat velen als ethisch beschouwen.

Psychologie reeks

Tegenwoordig zijn er strikte regels die moeten worden gevolgd bij het uitvoeren van dergelijke psychologische experimenten. De American Psychological Association (APA) heeft bijvoorbeeld een bindende gedragscode die moet worden gevolgd bij het uitvoeren van elk soort experiment. Onderzoekers zijn verplicht zich aan alles te houden, van toestemming tot vertrouwelijkheid van de experimenten.

Bovendien zijn er beoordelingscommissies en panels die verantwoordelijk zijn voor het versterken van deze strikte ethiek. Dat gezegd hebbende, waren de normen niet altijd zo streng. Dat is precies hoe enkele van de volgende controversiële psychologische experimenten werden uitgevoerd.

Het Amerikaanse leger en de CIA hebben een uitgebreide geschiedenis in het uitvoeren van ongebruikelijke psychologische experimenten.

Eén onderzoeksproject, genaamd Operatie Midnight Climax, werd in de jaren vijftig uitgevoerd onder leiding van Allen Dulles, de toenmalige CIA-directeur. Het maakte deel uit van Project MKULTRA, de controversiële reeks experimenten gericht op het ontwikkelen van mindcontrol-technieken.

Deze operatie werd uitgevoerd met als motief het onderzoeken van het gebruik van “mind-control”-medicijnen en het testen van de effecten van psychoactieve drugs zoals LSD op individuen.

Zonder het te weten werden klanten naar door de CIA gerunde bordelen gelokt door door de CIA betaalde prostituees, en werden psychoactieve stoffen zoals LSD in hun drankjes gestopt. Deze personen werden vervolgens vanachter een tweerichtingsspiegel gevolgd terwijl ze seksuele activiteiten ontplooiden.

De activiteiten van het project breidden zich in de loop der jaren uit om andere middelen, zoals stinkbommen en heroïne, op veel nietsvermoedende mensen te testen. De bordelen waren ook populair bij agenten, die ze gebruikten voor ‘vluggertjes’.

De dienst sloot MKULTRA eind jaren zestig nadat het kantoor van de inspecteur-generaal van de CIA  de experimenten had ontdekt . Twee verwante programma’s, MKSEARCH en Project OFTEN, gingen echter door tot respectievelijk 1972 en 1973.

bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *