Vijf actievoerders zijn donderdag begonnen aan een hongerstaking, uit protest tegen het massatoerisme op Tenerife. “De lokale bevolking heeft moeite om een betaalbare woonst te vinden, sommigen worden gedwongen om in auto’s of tenten te wonen”, klinkt het. “Niemand heeft het hier nog naar zijn zin.”

Vandaag om 13:57

Vijf leden van de actiegroep Canarias se agota (‘De Canarische Eilanden zijn uitverkocht’) weigeren nog te eten. Volgens woordvoerder Victor Martin zag het vijftal geen andere optie meer, nadat al hun andere pogingen om de overheid tot actie te bewegen genegeerd werden. “We doen dit om te strijden voor een meer duurzame vorm van toerisme”, klinkt het. “Onze eilanden hebben maar een beperkte infrastructuur, en kunnen het massatoerisme niet langer ondersteunen.” De groep is ook van plan om een menselijke keten te vormen rond de hongerstakers, in een kerk in de stad La Laguna.

“In populaire hotels kijken de toeristen uit over sloppenwijken. We hebben toerisme nodig, maar nu hebben we te veel toerisme”

Victor Martin

Woordvoerder actievoerders

De groep eist dat de Spaanse autoriteiten de werkzaamheden aan twee nieuwe hotels laten stopzetten. Die twee bouwprojecten werden een tijdlang stopgezet op bevel van de regionale overheid vanwege milieuovertredingen en onregelmatigheden, maar de werkzaamheden werden onlangs hervat.

“Sloppenwijken”

“We hebben de situatie de afgelopen twintig jaar zien evolueren tot op een punt waarop de groei van het toerisme volkomen onhoudbaar is”, zeggen de actievoerders nog. “De lokale bevolking heeft moeite om een betaalbare woonst te vinden, waardoor sommigen gedwongen worden om in auto’s of tenten te wonen. Niemand heeft het hier nog naar zijn zin. In populaire hotels als Oasis del sur kijken de toeristen uit over sloppenwijken. We hebben toerisme nodig, maar nu hebben we te veel toerisme.”

Volgens statistieken van de regionale overheid was toerisme vorig jaar goed voor ongeveer een derde van het bbp van de Canarische Eilanden, en 400.000 jobs. De totale actieve bevolking van de eilanden bedraagt 1 miljoen.

De Canarische Eilanden vormen een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara. De eilanden – waaronder Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria – vormen een autonome regio van Spanje.

De Canarische Eilanden zijn té populair geworden, vinden de actievoerders.© Shutterstock

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *