North Carolina State University (Photographer: Logan Cyrus/Bloomberg via Getty Images)
North Carolina State University (Photographer: Logan Cyrus/Bloomberg via Getty Images)

OAN’s Elizabeth Volberding
5:15 PM – maandag 1 april 2024

North Carolina State University is bezig met een onderzoek naar claims van een aantal huidige studenten en oud-studenten die zijn blootgesteld aan grote hoeveelheden polychloorbifenylen (PCB’s), een mogelijk kankerverwekkende stof, uit een van de nu gesloten campusgebouwen van de universiteit.

Advertentie

“Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek heeft verklaard dat PCB’s waarschijnlijk kankerverwekkend zijn voor mensen. Het National Toxicology Program heeft verklaard dat het redelijk is om te concluderen dat PCB’s kankerverwekkend zijn bij mensen”, aldus het U.S. Environmental Protection Agency.

Het onderzoeken van de blootstelling van studenten en alumni aan mogelijk kankerverwekkende PCB-niveaus in een van de gesloten campusgebouwen sinds november 2023 is een voortdurende inspanning voor de NC State University in Raleigh.

Meer dan 150 gevallen van kanker bij studenten die Poe Hall bezochten zijn gemeld aan de lokale nieuwsdienst WRAL. Rond november 2023, een maand nadat PCB-niveaus van meer dan 38 keer de normen van het Environmental Protection Agency (EPA) voor bouwmaterialen waren aangetroffen in vijf kamers van het gebouw, begon WRAL met het onderzoeken van zorgen over het gebouw. 

“Ik was mijn eindexamens aan het afronden en ging naar het gezondheidscentrum voor een lichamelijk onderzoek. … Ik had al weken last van nachtelijk zweten en ik kon maar niet bedenken wat er aan de hand was,” verklaarde NC State alumna Christie Lewis aan Fox News Digital. “Ik moest midden in de nacht opstaan en me helemaal omkleden. En dan viel ik in slaap. En dan moest ik een handdoek neerleggen. Eerlijk gezegd duurde het weken voordat ik mijn man erover vertelde, omdat ik het steeds vergat omdat het gewoon midden in de nacht was.”

Lewis studeerde tussen 2007 en 2012 aan NC State. Ze koos eerst bedrijfskunde als hoofdvak, maar veranderde uiteindelijk haar hoofdvak in onderwijs en volgde colleges in Poe Hall. In het rapport staat dat ze “ongeveer vier jaar” in het gebouw studeerde Lewis kreeg de diagnose schildklierkanker toen ze op de universiteit zat. Artsen ontdekten een tumor in haar keel en slechts een paar maanden na de eerste diagnose werd angiosarcoom bij haar vastgesteld, zoals gemeld door de New York Post.

“En dus net nu ik mijn examens en werkstukken aan het afronden ben, ga ik naar een endocrinoloog en doen ze een biopsie van mijn nek, en dat is traumatisch,” zei Lewis. “Ze verdoven je niet of zo. Ze duwen gewoon een enorme naald in je keel en steken hem overal in.”

Lewis was zich ervan bewust dat sommige mensen uiteindelijk kanker krijgen door genetica, omgeving of dieet, maar toen ze zag dat NC State alumni drie keer zo vaak gediagnosticeerd werden als elke andere groep in Wake County, werd ze nog bezorgder.

“Ik had zelf nooit dat verband kunnen leggen omdat ik niemand anders kende. Ik was de enige in mijn kleine groep klasgenoten die kanker had toen ik studeerde,” zei ze. “En ik dacht gewoon dat er iets mis was met mijn lichaam. Dat er iets mis was met mij. Ik heb vier broers en zussen en iedereen is zo gezond behalve ik.”

Lewis verklaarde dat ze zich nu “geschonden” voelt omdat ze dacht dat ze “een goede opleiding kreeg…op een veilige plek” en toen “opeens” in “onveilige omstandigheden” terecht kwam Daarnaast gaf Lewis aan dat ze zich zorgen maakt dat de “voor altijd chemische stoffen” “in de baarmoeder kunnen worden overgedragen” en daardoor op haar kinderen kunnen worden overgedragen.

Het is niet bekend of de personen bij wie kanker is geconstateerd, actie zullen ondernemen tegen de school. Updates over de status van Poe Hall zijn te vinden here.

De EPA gaf de volgende verklaring over PCB’s:

“Van PCB’s is aangetoond dat ze verschillende nadelige effecten op de gezondheid hebben. Het is aangetoond dat ze kanker veroorzaken bij dieren, evenals een aantal ernstige niet-kanker gezondheidseffecten bij dieren, waaronder: effecten op het immuunsysteem, voortplantingssysteem, zenuwstelsel, endocriene systeem en andere gezondheidseffecten.

Studies bij mensen ondersteunen het bewijs voor mogelijke kankerverwekkende en niet-kankerverwekkende effecten van PCB’s. De verschillende effecten van PCB’s op de gezondheid kunnen met elkaar samenhangen. Veranderingen in één systeem kunnen belangrijke gevolgen hebben voor de andere systemen van het lichaam.

Blijf op de hoogte! Ontvang gratis nieuwsberichten rechtstreeks in uw inbox. Meld u hier aan. https://www.oann.com/alerts

Deel dit bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *