Voormalig vicepresident van Malawi, Saulos Klaus Chilima (2e L), die nu voorzitter is van de United Transformation Movement (UTM) Partij en die de eerste indiener is in de verkiezingszaak in Malawi, wordt vergezeld door zijn vrouw Mary Chilima (R), wacht om te worden gescreend bij het Lilongwe High Court, waar rechters van het constitutionele hof de uitspraak zullen voorzitten over de vraag of de controversiële stemming waarbij Malawi president Peter Mutharika werd herkozen in de verkiezingen van mei 2019 nietig moet worden verklaard, in Lilongwe op 3 februari 2020. (Foto door AMOS GUMULIRA / AFP) (Foto door AMOS GUMULIRA/AFP via Getty Images)
Voormalig vicepresident van Malawi, Saulos Klaus Chilima (2e L), die nu voorzitter is van de United Transformation Movement (UTM) Partij en die de eerste indiener is in de verkiezingszaak in Malawi, wordt vergezeld door zijn vrouw Mary Chilima (R), wacht om te worden gescreend bij het Lilongwe High Court, waar rechters van het constitutionele hof de uitspraak zullen voorzitten over de vraag of de controversiële stemming waarbij Malawi president Peter Mutharika werd herkozen in de verkiezingen van mei 2019, nietig moet worden verklaard, in Lilongwe op 3 februari 2020. (Foto door AMOS GUMULIRA/AFP via Getty Images)

OAN’s James Meyers
10:09 AM – dinsdag 11 juni 2024

Saulos Chilima, de vicepresident van Malawi, en negen anderen zijn omgekomen nadat een militair vliegtuig waarin ze vlogen neerstortte als gevolg van “barre weersomstandigheden”, maakte de president dinsdag bekend. Chilimia was 51 jaar oud. 

Advertentie

President Lazarus Chakwera kondigde het nieuws aan in een live toespraak op de staatstelevisie, waarin hij uitlegde dat het vliegtuigwrak was gelokaliseerd na een uitgebreide zoektocht in dichte bossen en heuvelachtig terrein in de buurt van de noordelijke stad Mzuzu. 

Chakwera zei verder dat hij was geïnformeerd door het hoofd van de strijdkrachten van Malawi dat het vliegtuig eindelijk was gevonden en dat hij “diep bedroefd en bedroefd was om u allen te informeren dat het een vreselijke tragedie is geworden.”

“Woorden kunnen niet beschrijven hoe hartverscheurend dit is en ik kan me alleen maar voorstellen hoeveel pijn en angst jullie allemaal moeten voelen op dit moment, evenals hoeveel pijn en angst jullie allemaal zullen voelen in de komende dagen en weken als we rouwen om dit vreselijke verlies,” zei Chakwera.

De reis zou minder dan een uur duren, maar “het contact werd plotseling verbroken”, waardoor een zoekactie werd gestart. 

“De legercommandant informeerde me dat de wrakstukken op een van de heuvels van Chikangawa Forest zijn gevonden,” zei Chakwera. “Iedereen in het vliegtuig is omgekomen. Alle passagiers aan boord stierven bij de klap van de crash.”

Chilima en anderen hadden gevlogen in een 37 jaar oud Malawi Defence Force Dornier 228 turboprop vliegtuig, volgens informatie verkregen van een tracking website. 

Chilima was een econoom en voormalig telecommunicatie-executive die in 2014 de politiek inging. Later dat jaar werd hij de jongste vicepresident van het land nadat toenmalig president Peter Mutharika hem had gekozen als zijn running mate. 

Eveneens was hij kandidaat bij de Malawische presidentsverkiezingen van 2019 en eindigde hij als derde achter de zittende presidenten Mutharika en Chakwera. De stemming werd uiteindelijk echter nietig verklaard door het Constitutionele Hof van Malawi vanwege “onregelmatigheden bij de stemming”

Nadat de rechtbank de uitslag van de stemming ongeldig verklaarde, vormde Chilima samen met Chakwera de Tonse Alliantie. Ze wonnen verkiezingen in 2020, waardoor hij vicepresident werd. 

Chilima werd in juni 2022 ook genoemd in een corruptieonderzoek. Hij en een dozijn andere ambtenaren zouden banden hebben met een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Malawiër die steekpenningen zou hebben betaald om overheidscontracten ter waarde van meer dan 150 miljoen dollar in de wacht te slepen. 

>

<Vijf maanden later werd Chilimia gearresteerd en beschuldigd van meerdere overtredingen, waaronder het ontvangen van 280.000 dollar smeergeld. Hij ontkende echter alle wandaden en de zaak werd eerder dit jaar geseponeerd. 

Blijf op de hoogte! Ontvang gratis het laatste nieuws direct in je inbox. Meld u hier aan. https://www.oann.com/alerts

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *