© Shutterstock

Houthalen-Helchteren/Genk/Beringen/Bocholt/Pelt/Alken/Antwerpen

De speurders arresteerden dinsdagochtend boekhouders en accountants van een Limburgs kantoor die ervan verdacht worden criminele organisaties te helpen bij onder meer witwasconstructies. Bij de huiszoekingen werd eveneens 140.000 euro cash aangetroffen.

Phillip Pergens

De federale gerechtelijke politie (fgp) Limburg voerde in samenwerking met de fgp Antwerpen en politiezone Carma zestien huiszoekingen uit in een lopend gerechtelijk onderzoek naar een vermoedelijke criminele organisatie. De huiszoekingen werden uitgevoerd in onder meer Genk, Beringen, Houthalen-Helchteren, Bocholt, Pelt, Alken en Antwerpen.

Tijdens het onderzoek kwam een groot Limburgs boekhoudkantoor, met zo’n 400 klanten, naar voren. De boekhouders en accountants worden ervan verdacht dat ze criminele organisaties geholpen hebben. Behalve boekhoudkundig en financieel advies zouden ze actief spookbedrijven en strofiguren aangeleverd hebben om zo hun criminele activiteiten en netwerken te faciliteren. Op die manier kon er faillissementsfraude, fiscale fraude en sociale fraude gepleegde worden, maar bezondigden ze zich ook aan oplichting, witwaspraktijken en andere misdrijven.

De fgp Limburg arresteerde negen personen tijdens de gecoördineerde actie. Tijdens de huiszoekingen werd 140.000 euro cash in beslag genomen. Voorts troffen de speurders een vuurwapen, een aantal gegevensdragers en relevante documenten aan. Alles werd meegenomen voor verder onderzoek.

Waarschuwing

Het dossier is in handen van de financiële afdeling van fgp Limburg en wordt gevoerd in overleg met het parket van Limburg. Het onderzoek kadert in een beleidskeuze die erop gericht is mogelijke facilitatoren zoals financiële beroepen, die criminele organisaties ondersteunen, op te sporen en te vervolgen. Dit dossier ondersteunt de waarschuwing die het CFI, de financiële waakhond in ons land, heeft geuit in haar recent jaarverslag 2023. Daarin besteedden ze aandacht aan het gevaar van de toenemende professionalisering van financiële specialisten, zoals onder meer boekhouders en accountants, die criminele netwerken niet enkel adviseren, maar ook actief ondersteunen.

Dinsdag werden de verdachten een eerste keer verhoord. Hoeveel mensen er voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter is nog niet bekend. Het onderzoek wordt voortgezet.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *