Zeven maanden nadat een beroemde boom langs de Muur van Hadrianus in het noorden van Engeland werd omgezaagd, zijn dinsdag twee mannen aangeklaagd. De twee dertigers worden beticht van beschadiging, zo kondigden de diensten van de procureur aan. Over een motief werd er niets gezegd.

Bron: BELGA

Vandaag om 14:24

De boom, een esdoorn, stond bekend als de Sycamore Gap Tree. Hij stond vermoedelijk al zowat tweehonderd jaar langs de Muur van Hadrianus, precies tussen twee heuvels in, toen hij eind september 2023 door onbekenden omgezaagd werd. Het vandalisme leidde tot emotionele reacties in Engeland. Voor veel mensen was de boom verbonden met bijzondere gebeurtenissen of herinneringen.

Sycamore Gap Tree was een van de meest gefotografeerde bomen in het land. De esdoorn was vooral bekend sinds hij in 1991 prominent in beeld was gekomen tijdens de film Robin Hood: Prince of Thieves met acteur Kevin Costner. In 2016 was hij verkozen tot boom van het jaar in Engeland.

© Getty Images

De twee mannen, van 31 en 38 jaar oud, werden volgens de Britse omroep BBC opgepakt in oktober en waren sindsdien op borgtocht vrijgelaten. Ze moeten op 15 mei voor de rechter verschijnen in Newcastle, voor beschadigingen aan de boom en aan de Muur van Hadrianus. 

LEES OOK. Een van bekendste Britse bomen opzettelijk geveld

De Romeinen bouwden de muur in de tweede eeuw na Christus, om hun rijk te beschermen tegen invallen uit het noorden en om de handelswegen te controleren. De restanten van de muur zijn erg populair bij wandelaars en toeristen.

De boom in de film ‘Robin Hood’.© Warner Bros

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *