Themabeeld© Fred Debrock

In de stelplaats van De Lijn in Gentbrugge is zaterdagochtend een spontane actie uitgebroken onder het personeel na verschillende gevallen van agressie vrijdag. Dat meldt Bart Reyns, secretaris ACV Openbare Diensten. Die verwacht dat er zaterdag in de stad Gent zo goed als geen trams en bussen zullen rijden in de binnenstad.

Bron: BELGA

De slachtoffers van de agressie vrijdag zijn een tramoperator en twee lijncontroleurs. Volgens Reyns bleek een man die zich verdacht gedroeg aan een bushalte, bij een handgemeen met een tramoperator in het bezit van een vuurwapen zijn.

Het parket bevestigt het incident, dat plaatsvond aan de halte in de Veldstraat. Een meerderjarige man (30) was lastig aan het doen, waarop verschillende mensen een controleur van De Lijn inlichtten. De man had een alarmpistool bij zich, en maakte een beweging alsof hij het wapen ging uithalen.

De omstaanders en controleur hebben de man daarop tegen de grond gewerkt, en daarbij is de controleur van De Lijn gewond geraakt. De politie werd erbij gehaald en de man is opgepakt. Het parket bevestigt dat de verdachte vandaag verhoord wordt.

Stijgend aantal meldingen

Niet veel later op vrijdagavond, kregen ter hoogte van Gent Zuid twee controleurs klappen van reizigers zonder vervoersbewijs.

“Het personeel liep al weken op de tippen van zijn tenen, al verschillende keren werden spontane acties afgewend. De beide agressiegevallen van gisteren waren er teveel aan”, zegt Reyns in een mededeling.

Volgens de vakbondsman is er al geruime tijd een opmerkelijke stijging van het aantal meldingen van agressie in de stad. Het gaat dan onder meer om vechtpartijen tussen reizigers, meldingen van verbale agressie, maar ook meer en meer fysieke agressie tegen het personeel.

Een afspraak om samen te zitten met de Gentse burgemeester Mathias De Clercq, om te kijken hoe de golf van agressie, kan worden aangepakt, was al gepland. “Op 7 mei zou daarover samen gezeten worden, maar de feiten van gisterenavond maakten een spontane actie alsnog onafwendbaar”, aldus nog de vakbond.

Grote hinder

Reyns verwacht dat er zaterdag door de actie in de stad zo goed als geen trams en bussen zullen rijden. Hoe lang de actie zal duren, is niet meteen duidelijk.

Net dit weekend gaat in Flanders Expo de scifi- en fantasybeurs FACTS door, die duizenden bezoekers trekt en sowieso al voor grote drukte zorgt op The Loop. Nu de route van tram 1 tussen Flanders Expo en station Gent-Sint-Pieters onzeker is, legt de organisatie zelf last minute shuttlebussen in op dat traject. “De staking kwam als een grote verrassing voor ons zaterdagochtend”, klinkt het op hun sociale mediakanalen. “We blijven de situatie monitoren en houden jullie verder op de hoogte.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *