Democratisch vertegenwoordiger Stephanie Stahl-Hamilton spreekt aan het Capitool van Arizona.© REUTERS

De Senaat van Arizona heeft woensdag gestemd voor het intrekken van een abortusverbod uit 1864. Volgens die wet, die anders binnen enkele weken van kracht had kunnen worden, zou abortus in vrijwel alle gevallen verboden worden in de Amerikaanse staat.

Bron: Belga, Bloomberg

Vandaag om 06:22

De hoogste rechtbank van Arizona besliste op 9 april nog dat de anti-abortuswet uit 1864 in ere zou kunnen worden hersteld, zoals de Republikeinen in de staat wilden. Volgens die wet zou abortus in vrijwel alle gevallen verboden zijn in Arizona. Er was een uitzondering voor gevallen waarbij het leven van de aanstaande moeder in gevaar is, maar niet voor foetussen verwekt door verkrachting of incest. Wie een abortus uitvoert, zou twee tot vijf jaar cel riskeren. De Amerikaanse president Joe Biden noemde de wet “wreed”.

Hoewel de wet al 160 jaar geleden werd uitgevaardigd (nog voordat Arizona een staat werd), was die geblokkeerd sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof in 1973 de beroemde ‘Roe versus Wade’-uitspraak deed en federale beschermingsmaatregelen voor abortus instelde. Dat besluit werd echter in 2022 vernietigd.

Bij de stemming kregen de Democraten steun van twee Republikeinen, waardoor de intrekking met zestien tegen veertien stemmen door de Senaat werd aangenomen. Een beslissing die naar verwachting snel ondertekend zal worden door de Democratische gouverneur Katie Hobbs. “We gaan voor eens en voor altijd van deze vreselijke wet afkomen”, zei Hobbs na de stemming in een post op sociale media.

Zodra de wet officieel is ingetrokken, kunnen vrouwen in Arizona abortussen ondergaan tot vijftien weken zwangerschap, zoals het geval was vóór de uitspraak van de rechtbank.

© AP

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© AP

© AP

© AP

© AP

© REUTERS

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *