Pro-Palestijns protest aan de UGent.© Hannes Blockx/id

In Gent en in Brussel zijn studenten van plan om volgende week universiteitsgebouwen te bezetten om de oorlog in Gaza aan te klagen. “De context is wel anders dan in de VS.”

Amber Janssens

Samen met End Fossil Gent, een groep jonge klimaatactivisten, roept het Gentse studentencollectief Students4Palestine op om de UGent te bezetten. Ze eisen dat het rectoraat tegen 3 mei concrete acties onderneemt om zijn banden met Israëlische instellingen door te knippen.Doet het dat niet, zullen de actievoerders van 6 tot 8 mei de universiteitsgebouwen bezetten. Volgens professor Koen Bogaert (UGent), die enkele trekkers kent, zou dat in overleg met de universiteit gebeuren.

Ook aan een van de Brusselse universiteiten zou er volgende week een bezetting plaatsvinden. “Studenten pleiten al langer voor een academische boycot, maar voelen zich niet gehoord”, zegt doctoraatsonderzoekster Jihane Sliti (VUB). De bezetting zou volgens haar vooral getrokken worden door studenten. Aan de andere universiteiten staan er vooralsnog geen bezettingen gepland.

Gebrek aan transparantie

Of de protesten even groot zullen worden als in de VS, lijkt onwaarschijnlijk. “De context is anders”, zegt professor mensenrechten Eva Brems (UGent). “Onze overheid neemt een veel duidelijker standpunt in dan Biden, en in tegenstelling tot de VS, levert België geen wapens aan Israël.”

Wel heerst er volgens Brems ongenoegen over het gebrek aan transparantie van Vlaamse universiteiten over hun samenwerkingen met Israëlische instellingen. “Los daarvan maken academici zich zorgen over de vrijheid van meningsuiting, ook aan Europese universiteiten.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *