Archiefbeeld.© Getty Images

De pollenconcentraties zijn de afgelopen dagen relatief toegenomen en benaderen de 20 korrels per kubieke meter lucht in Brussel. Daarmee is het graspollenseizoen officieel begonnen, meldt gezondheidsinstituut Sciensano maandag.

Bron: Belga

Uit de metingen op de vijf stations van het AirAllergy-netwerk van Sciensano blijkt dat de niveaus van stuifmeel over het algemeen het hoogst zijn in Marche-en-Famenne en het laagst in De Haan. Graspollen is de meest voorkomende oorzaak voor pollenallergieën in België. Minstens een op de zes personen vertoont allergische symptomen bij blootstelling. Het graspollenseizoen is een lang seizoen, van mei tot juli, veroorzaakt door de opeenvolgende bloei van meer dan honderd soorten uit de grassenfamilie.

Dit jaar begint het graspollenseizoen op de gemiddelde kalenderdatum. “Wanneer de kritische drempel van 50 stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht wordt overschreden, zullen de meeste allergiepatiënten waarschijnlijk symptomen vertonen. Deze drempel wordt vaak overschreden vanaf juni”, legt Astha Tiwari uit, wetenschappelijk medewerker bij Sciensano.

Berk

Het gezondheidsinstituut verzamelt informatie over de metingen op de nieuwe AirAllergy-app, die binnenkort beschikbaar is. Op de app zijn onder meer metingen van de meest pollentypes, zoals berk en grassen te vinden, zodat gebruikers op de hoogte blijven van de actuele situatie tijdens het seizoen. Daarnaast bevat de app een beschrijving van de huidige pollensituatie, tips om symptomen te vermijden en antwoorden op veelgestelde vragen over allergieën, preventie en klimaatverandering.

Wat te doen bij hooikoorts?

  • Een hond (of kat) met hooikoorts? “Dat is helaas niet heel uitzonderlijk”, zegt dierendokter Rob Lückerath. “Ook zij moeten zich kunnen wapenen tegen de rondvliegende pollen en graszaden.” Zo kan je hen een handje helpen.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *