De Algemene Rekenkamer heeft een bom onder de toch al wankele reputatie van ons ministerie van Volksgezondheid gelegd. Wat blijkt? In de razendsnelle jacht op coronavaccins hebben de Haagse hoge heren te weinig gedaan om belangenverstrengeling tegen te gaan. Het zoveelste bewijs dat in tijden van crisis de zorgvuldigheid het raam uit vliegt, ten koste van de belastingbetaler.

Neem nou het schrijnende voorbeeld van Feike Sijbesma, oud-topman van DSM, die aangesteld werd als speciaal gezant om Nederland door de pandemie te loodsen. Maar wacht even, zijn broer had toch een hoge positie bij AstraZeneca? Precies die farmaceut die miljoenen vaccins aan Nederland verkocht. Toch werd Sijbesma aangesteld zonder ook maar enige screening op belangenconflicten. Een klassiek geval van Haagse vriendjespolitiek?

De Rekenkamer meldt dat er geen bewijs is dat Sijbesma AstraZeneca heeft voorgetrokken. Maar het feit dat deze vragen zelfs opkomen, laat al zien hoe slordig er is gehandeld. Alsof dat nog niet genoeg was, bleek dat onze ambtenaren bar weinig wisten over hoe vaccins eigenlijk ontwikkeld en geleverd worden. In plaats van op kennis te varen, werd het beleid gestuurd door ‘vroege contacten’ en de wensen van Leidse farmaceut Janssen – een bedrijf dat niet toevallig op onze eigen bodem opereert. Epidemiologisch én economisch nuttig, volgens het kabinet. Of moeten we zeggen: handig en winstgevend voor de binnenlandse spelers?

Wat kostte dit alles? Een koele 1,8 miljard euro voor 102 miljoen vaccins, waarvan we er maar liefst 23 miljoen niet eens zelf nodig hadden. Die zijn uiteindelijk gedoneerd aan armere landen – een nobel gebaar, of een wanhopige poging om van overtollige voorraad af te komen?

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de oorlog van de overheid tegen onze BOEREN. Jij ook? Steun het geweldige initiatief van EerlijkEten, FVD, De Dagelijkse Standaard en onze eigen trotse Nederlandse boeren dan! Bestel een mooie Box met het beste vlees, met de lekkerste groente, fruit en aardappelen van EerlijkEten en krijg al die fantastische producten DIRECT van het land van de Nederlandse boer. Geen tussenmensen er tussen in. Geen supermarkten. Geen toegevoegde hormonen. En vooral geen waardeloze vaccins die het vlees feitelijk vergiftigen! Schrijf je VANDAAG nog in!
Deze hele saga stinkt naar onkunde en mogelijk corruptie, en het is hoog tijd dat er koppen gaan rollen. Moet er dan een crisis zijn om de ware aard van onze ‘zorgvuldige’ overheid te onthullen? De burgers verdienen beter dan dit schimmige geknoei. Het is tijd voor een grondige schoonmaak in de Haagse gangen, te beginnen met een diepgaand onderzoek naar alle deals die gesloten zijn in de schaduw van de pandemie. Haal de bezem erdoor, en snel een beetje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *