© EPA-EFE

Witte rook in Den Haag: er lijkt een Nederlandse regering in de maak. Na een lange dag onderhandelingen laat PVV-leider Geert Wilders weten dat de formatie van een coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB bijna rond is. “We hebben morgen nog wat werk te doen, maar ik denk dat dit goed gaat komen”, klinkt het. Ook Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC), en Caroline van der Plas (BBB) zijn optimistisch.

Bron: De Telegraaf

Vandaag om 06:12

“Ik denk dat het goed komt en dat kan ik ook namens de collega’s zeggen”, liet Wilders noteren na de onderhandelingen. Helemaal afgerond zijn de onderhandelingen nog niet, de partijen spreken woensdag nog verder. Maar dat gaat volgens Wilders niet meer om grote dingen: “Ik denk dat we er zo ongeveer bijna uit zijn. Ik zie dit niet meer fout gaan.”

Ook BBB-leider Van der Plas denkt dat een akkoord bijna rond is. Er moeten volgens haar woensdag alleen nog wat “puntjes op de i gezet worden”, want “er zijn geen hete hangijzers meer.” Ook volgens NSC-leider Pieter Omtzigt is er “op een haar na een akkoord”. En VVD-leider Yesilgöz spreekt van “een goede dag”: “Op een paar punten moeten we nog verder. Maar u ziet ons opgelucht naar buiten lopen.”

Wie wordt premier?

Eén van de punten die volgens de verschillende partijleiders nog moet besproken worden, is de kandidaat-premier die Wilders wil voordragen – alle partijen hadden afgesproken dat de voorzitters in het parlement zouden blijven zitten. Dat zal hij woensdagochtend doen. Maar Van der Plas verwacht niet dat die keuze nog roet in het eten zal gooien. Die verwachting valt ook te horen bij informateurs Elbert Dijkgraaf en Van Zwol. “Ik verwacht niet dat het tot problemen gaat leiden”, aldus Van Zwol.

Omtzigt vindt de kandidaat wel “cruciaal”: “Je moet een verbindende premier hebben. Een regering functioneert goed als daar een goed team zit.” In het team rond de premier komen waarschijnlijk ook één of twee huidige NSC-Kamerleden als bewindspersoon, geeft Omtzigt aan. Het was lang de vraag of Omtzigt ook mensen uit zijn eigen kring zou aandragen voor de regering, maar dat lijkt nu dus toch te gebeuren.

De naam van oud-verkenner en PvdA’er Ronald Plasterk zingt inmiddels rond als mogelijke premier. Met hem kwam Omtzigt wel in conflict, eerder in de formatie. De NSC-leider wil nu echter nog niet ingaan op de mogelijkheid dat hij opnieuw met Plasterk te maken zou krijgen: “Ik ga niet vooruitlopen op namen. Ik wacht even heel rustig af waar de heer Wilders mee komt”, klonk het dinsdagavond.

Ronald Plasterk© AFP

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *