Honderden cipiers blokkeren gevangenissen in heel Frankrijk: “Indien nodig een week, een maand”

Enkele honderden cipiers hebben woensdagochtend gevangenissen in zowat heel Frankrijk geblokkeerd. Ze houden een dag van “dode gevangenissen”, waarbij ze de aandacht vestigen op het “gevaar” van hun beroep na de dodelijke raid op een gevangenentransport.

“We zijn in rouw. We hadden nooit gedacht dat cipiers op deze manier omgebracht zouden worden”, aldus vakbondsvrouw Vanessa Lefaivre in de gevangenis van de Parijse voorstad Fleury-Mérogis. Voor de gevangenis trokken zowat tweehonderd betogers een blokkade op. “Totale blokkering: geen bezoek, geen activiteiten, geen gerechtelijke overbrengingen”, is hun slogan. “Indien nodig blokkeren we een week, een maand”, zei vakbondsvrouw Florence Tahboub, die er “genoeg van heeft”.

De vakbonden eisen dat voortaan gepantserde voertuigen gebruikt worden bij gevangenentransporten, dat ze een alledaags uiterlijk krijgen om te vermijden dat ze “doelwitten” worden, en dat ze wapens krijgen die aangepast zijn aan belagers met “oorlogswapens”. Ook willen ze minder gerechtelijke overbrengingen, door in te zetten op videoverbindingen.

De actie, die verlengbaar is, is een initiatief van de vakbonden. Om 11 uur zal er ook een minuut stilte gehouden worden voor de twee cipiers die omkwamen bij de dodelijke raid, in de namiddag hebben de bonden een ontmoeting met minister van Justitie Éric Dupond-Moretti.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *