Opmerkelijke beelden gaan rond op sociale media: de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken kroop dinsdagavond op het podium in een bar in Kiev en speelde met een lokale band een nummer van Neil Young mee op gitaar.

Gisteren om 13:13

Blinken is momenteel in Kiev om daar de boodschap over te brengen dat de Verenigde Staten Oekraïne nog steeds steunen in hun strijd tegen de Russen. De Amerikaanse buitenlandminister had er onder meer een ontmoeting met president Volodimir Zelenski en bezocht met zijn Oekraïense tegenhanger Dmytro Koeleba een pizzeria die uitgebaat wordt door oorlogsveteranen.

LEES OOK. Amerikaans Huis van Afgevaardigden keurt miljardensteun voor Oekraïne goed

Maar het zijn vooral beelden van een minder officiële activiteit die de ronde doen op sociale media. Blinken trok ’s avonds namelijk naar Barman Dictat, een bekende bar in een kelder in het centrum van Kiev. Daar besloot hij mee op het podium te klimmen met de lokale band 19.99. “Jullie soldaten, jullie burgers – vooral in het noordoosten, in Charkov – lijden enorm”, zei Blinken voordat hij de gitaar opnam. “Maar zij moeten weten, jullie moeten weten, dat de Verenigde Staten achter jullie staan, dat een groot deel van de wereld achter jullie staat en dat zij niet alleen vechten voor een vrij Oekraïne, maar voor de vrije wereld. En de vrije wereld staat ook achter jullie.” Daarna speelde hij met de band Rockin’ in the free world van Neil Young.

De band was slechts kort op voorhand ingelicht dat ze een speciale gast op het podium zouden krijgen. De nummerkeuze kwam blijkbaar van Blinken zelf.

LEES OOK. Rusland plant mogelijk groot offensief op Charkov, maar kan Oekraïne nog wel standhouden?

De reacties op het optreden van Blinken zijn verdeeld. Sommigen beschrijven het als een belangrijk moment en zien het als de Amerikaanse minister die hen een hart onder de riem wil steken, terwijl anderen het niet helemaal gepast vinden. “De regio Charkov wordt van de aardbodem geveegd, mensen verlaten hun huizen, Charkov wordt bestookt met luchtbommen. De regio Soemi bereidt zich voor en een Amerikaanse topambtenaar zingt liedjes in een bar in Kiev”, schreef het hoofd van een Oekraïense ngo bijvoorbeeld op Facebook.

© AP

© AP

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *