Foto: Pexels/Sora Shimazaki

Help anderen door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!

Het ministerie van VWS is op zoek naar een ‘Programmadirecteur en tevens directeur Openbaarheid’.

“Ha! VWS zoekt een Doofpot Directeur die de parlementaire corona-enquête moet voorbereiden,” merkt columnist Marianne Zwagerman op.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/05/ministerie-van-vws-zoekt-doofpot-directeur-wie-meldt-zich-aan-1.png

De opgave is tweeledig:

De directeur van deze directie heeft de taak leiding te geven aan de voorbereiding van de parlementaire enquête en aan de bestaande programmadirectie die werken in zeven expertiseteams.

De centrale directie Openbaarheid in te richten die los van Covid-19 breed gaat werken aan Transparantie en openbaarheid in de informatievoorziening vanuit de overheid. De centrale directie i.o. ondersteunt het ministerie van VWS bij het maximaal transparant maken van informatie voor de samenleving op het terrein van de WOO.

Recht wettelijk beperken

Onderzoeksjournalist Marc van der Vegt wijst erop dat het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding kort geleden met een advies kwam over de behandeling van WOO-verzoeken. Uit eerdere adviezen bleek al dat ‘WOO-behandelaars mandaat moeten krijgen en zonder politieke bemoeienis kunnen besluiten’.

Ook lag er een intern overheidsadvies om het recht op overheidsinformatie wettelijk te beperken. Hier is het adviescollege het niet mee eens.

Zo’n wetswijziging zou een ‘stap terug in de tijd zijn en leidt wettelijk tot minder openbaarheid en zal de controlerende functie van de journalistiek aantasten’.

Doofpotcommissie

Voormalig Kamerlid Wybren van Haga zei al te vrezen dat we nu te maken hebben met een doofpotcommissie, ‘vol met corona-adepten, die de misstanden uit de corona-episode gaan witwassen’.

Hij deed een oproep aan de nieuwe leden van de enquêtecommissie: laat je niet misbruiken voor deze witwasoperatie, maar ga er open en objectief in. Ga echt op zoek naar de waarheid.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
4
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *