Foto: Unsplash/Christian Langballe

Help ons door deze informatie met jouw vrienden op je social media te delen!

De ouderenzorg dreigt opnieuw met grote bezuinigingen te worden geconfronteerd. Dit jaar gaat het om 310 miljoen euro, vanaf volgend jaar om structureel 700 miljoen euro, blijkt uit de voorjaarsnota. Vanaf 2026 heeft het kabinet structureel bijna 750 miljoen aan bezuinigingen ingeboekt.

In de Tweede Kamer ligt het gevoelig, maar het demissionaire kabinet vindt dat de ouderenzorg met minder geld toe kan, schrijft NRC. Fractievoorzitter van de Zwolse partij Swollwacht Silvia Bruggenkamp zegt hierover: “Het staat er echt. Niet te geloven. Hoe dan?”

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/miljarden-naar-oekraine-en-asielzoekers-tegelijk-vele-honderden-miljoenen-bezuinigingen-op-ouderenzorg-1.png
https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/miljarden-naar-oekraine-en-asielzoekers-tegelijk-vele-honderden-miljoenen-bezuinigingen-op-ouderenzorg-2.png
Gigantische overdracht van welvaart

“Miljarden naar Oekraïners en asielzoekers. Tegelijk bezuinigingen op de ouderenzorg,” merkt journalist Eric van de Beek op.

Beweerd wordt dat miljardeninvesteringen in wapens nodig zouden zijn om ‘onze democratie en (publieke) welvaart’ te verdedigen. “Hoe rijmt dit met de gelijktijdige afbraak van de democratie en welvaart?” vraagt onderzoeker en filosoof Martijntje Smits zich hardop af. “Lieve mensen, er vindt een gigantische overdracht van welvaart naar het grootkapitaal plaats.”

Kaalgeplukt

Smits krijgt bijval van hoogleraar Ewald Engelen. “Zo is dat: die oorlogseconomie dient vooral de belangen van aandeelhouders in de Verenigde Staten en gaat ten koste van zaken die burgers echt nodig hebben en die al 40 jaar worden kaalgeplukt.”

“Voor wat? Om een imaginaire dreiging het hoofd te bieden en het gevaar van escalatie te voeden,” voegt hij toe.

Schande

Ondertussen moet het Rode Kruis in Nederland geld ophalen tegen voedselnood. Het is een schande, zei SP-fractievoorzitter daarover in de Kamer.

“De miljarden vliegen je om de oren vanuit dit kabinet, maar waar zijn de miljarden om deze problemen op te lossen?” vroeg hij. “Het is een politiek probleem, door de politiek veroorzaakt, door de politiek verergerd de afgelopen jaren.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
11
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *