Massa’s toeristen trekken naar de zeven eilanden van de Canarische Eilanden voor zon, zee en strand. Toerisme is de grootste inkomstenbron voor de regio, maar daar ziet de lokale bevolking niet veel van terug. De Canarische Eilanden zijn de op één na armste regio van Spanje. EenVandaag, een programma op de Nederlandse zender NPO1, schijnt licht op het dagelijkse leven en de frustraties van de lokale bevolking op de Canarische Eilanden. Tegenover de gigantische all-inclusive hotels, zwembaden en luxe, staan namelijk arme sloppenwijken.

Scherp contrast

Maria werkt als schoonmaker en heeft een loon van 1.300 euro per maand. Niet ongewoon, wetende dat het gemiddelde maandsalaris zo’n 1.500 euro is. Hoe dan ook is het onmogelijk voor mensen zoals Maria om een huis of appartement te huren. Door de vele investeerders en toeristen op het eiland kan je er geen verblijfplaats onder de 1.000 euro per maand vinden. Om die reden woont Maria in een zelfgebouwde houten hut, samen met andere arbeiders. Ze hebben er geen toegang tot water of toiletten.

Vanuit de hut hebben ze niet alleen zicht op verschillende tenten en matrassen die rondslingeren in de wijk. Ze hebben ook zicht op de luxehotels, waar Maria dagelijks werkt. Tijdens haar werk, kan Maria van op de eerste rij zien hoe goed de toeristen het hebben. “De hoeveelheid spullen die ze daar weggooien. Ik heb daar niet eens de helft van”, zegt ze in EenVandaag. Maria wordt dagelijks geconfronteerd met het scherpe contrast tussen haar eigen levensstandaard en dat van de toeristen. “Ik snap dat mensen depressief worden als ze de hoge levensstandaard van andere mensen op dit eiland zien”, klinkt het. (Lees verder onder de foto)

Maria kan zich als inwoner van de eilanden geen eigen woning permitteren.© EenVandaag

“We moeten als kamermeisje meer verdienen”, benadrukt Maria. “We ruimen de ontlasting van anderen op en we wassen vieze lakens.” Volgens Iván Cerdena Molina van milieuorganisatie ATAN, neemt 70 procent van de kamermeisjes medicatie om de job te kunnen volhouden. “Het is te zwaar, ze moeten te veel uren werken, de werkomstandigheden zijn slecht én het geld gaat naar Europa”, zegt Iván.

Alsmaar meer toerisme, en toch gaat alles erop achteruit

De hotels op de Canarische Eilanden draaien op volle toeren. Volgens de president van de eilandengroep zitten de hotels op 90 procent van hun capaciteit. Veel meer groei is niet mogelijk, maar het toerisme terugdringen zou ook geen optie zijn. “Het toerisme zorgt voor 40 procent van de jobs en 35 procent van het bbp”, klinkt het bij president Fernando Clavijo.

“Alle miljarden die hier verdiend worden met toerisme blijven niet op het eiland”

Carmen Peña Curbelo

Oppositiepartij Drago Canarias

En toch stroomt het overgrote deel van dat geld naar Europa. “Alle miljarden die hier verdiend worden met toerisme blijven niet op het eiland”, zegt Carmen Peña Curbelo van de lokale oppositiepartij Drago Canarias. Het krioelt er namelijk niet alleen van toeristen, maar ook van buitenlandse investeerders, die het geld “opnieuw meenemen naar Europa”. “Dat terwijl veel lokale jongeren nog tot hun 30ste bij hun ouders wonen en terwijl er enorm veel werkloosheid is”, klinkt het bij de politicus. Zo zou meer dan 23 procent van de bevolking er werkloos zijn. “Dit is niet normaal.”

Toeristen zijn “onaantastbaar”

De Canarische Eilanden zien niet alleen financieel hun peren. Respectloze toeristen zijn al langer dan vandaag een bron van frustratie onder de lokale bevolking. “We willen gewoon respectvollere toeristen”, klinkt het bij Anna Striewe van Funación Canarina. “Als je geïnteresseerd bent in de cultuur, lokale gastronomie, lokale tradities en je hebt respect voor de natuur, dan is dat prima”, zegt ze. Maar dat blijkt vaak niet het geval te zijn.

En toch worden toeristen heilig verklaard door de regering. Op de eilanden is er bijvoorbeeld momenteel een groot tekort aan water. Toeristen hebben daar echter geen last van. “De overheid heeft vorige week een watercrisis uitgeroepen. Maar toch zijn er nog voorzieningen zoals waterparken en zwembaden in hotels die wel water hebben”, zegt Maria. “Het watertekort geldt niet voor toeristen.”

(Lees verder onder de foto)

Aan waterpretparken geen gebrek op de Canarische Eilanden© Eenvandaag

“Ze zijn onaantastbaar”, luidt het bij Striewe. “Wanneer je kritisch bent over toeristen, dan word je radicaal genoemd.” Hoe dan ook blijven lokale inwoners zich uitspreken over de situatie. “De bewoners gaan eronder door”, aldus Iván Cerdena Molina. “Jaarlijks wordt vier kilometer aan kustlijn vernietigd op de Canarische Eilanden. Als dit vooruitgang is, dan wil ik het niet”, zegt hij.

De lokale bevolking vraagt de regering om maatregelen te nemen tegen het massatoerisme, omdat er meer nadelen dan voordelen aan zijn verbonden. “Ik wil vooral dat de overheid een limiet stelt aan het aantal toeristen”, zegt Curbelo. “Zodat we allemaal op een betere manier kunnen leven op de Canarische Eilanden.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *