In wat een dieptepunt voor de vrijheid van meningsuiting in de Lage Landen mag worden genoemd, viert de goegemeente van de liberals feest. Dries Van Langenhove, een figuur die ongetwijfeld controversieel is maar wiens recht op vrije meningsuiting onaantastbaar zou moeten zijn, is veroordeeld tot een jaar effectieve celstraf, een smak geld aan boetes en schadevergoeding, en wat misschien nog wel het meest schrijnend is: een decennium lang ontzegging van zijn burgerrechten. Hiermee wordt hij de facto uit het politieke speelveld verbannen, alles vanwege zijn uitspraken en memes in een besloten chatgroep. Een draconische straf die meer past in een autoritair regime dan in een samenleving die zichzelf als vrij en democratisch beschouwt.
De jubelstemming bij de liberals over deze uitspraak is onthutsend en onthullend tegelijk. Zij, die zichzelf graag zien als de hoeders van de democratie en vrije expressie, juichen nu voor een vonnis dat een directe aanval is op precies die waarden. Hun kortzichtigheid is verbijsterend. Zijn ze vergeten wat Voltaire zei over het verdedigen van iemands recht om te spreken, zelfs als je het hartgrondig oneens bent met wat er gezegd wordt? Of de waarschuwing van Martin Niemöller, die ons leert dat het falen om op te komen voor de rechten van anderen uiteindelijk kan leiden tot onze eigen ondergang?

Het probleem met de liberals van vandaag is dat hun ideologie zo oppervlakkig is dat ze niet inzien hoe gevaarlijk hun jubelzang is. De Belgische rechtbank heeft met deze uitspraak niet alleen Van Langenhove veroordeeld, maar ook een schaduw geworpen over de vrije meningsuiting in ons continent. Hier gaat namelijk een precedentwerking vanuit. Deze ‘weerbare democratie’, zoals sommigen het graag noemen, is in werkelijkheid een democratie die haar eigen fundamenten ondermijnt door stemmen te smoren in plaats van ze uit te dagen in open debat.

De ironie van de liberals die feestvieren terwijl een van de pijlers van de samenleving – de vrijheid van meningsuiting – wordt ondergraven, ontgaat hen volledig. Ze vergeten dat de geschiedenis bol staat van voorbeelden waarbij het muilkorven van de oppositie uiteindelijk leidde tot de erosie van alle vrijheden. Vandaag is het Van Langenhove, morgen kan het iedereen zijn die het waagt de status quo in vraag te stellen.

Deze zaak zou een wake-up call moeten zijn voor iedereen die waarde hecht aan democratie en vrijheid. Als we toestaan dat meningen, hoe onpopulair ook, op deze manier worden vervolgd, zetten we de deur open naar een samenleving waarin alleen nog maar echo’s van de macht klinken. Dat is geen weerbare democratie, dat is het begin van het einde van elke vorm van democratie. Het lachen kan de liberals weleens snel vergaan. Vandaag is Dries Van Langenhove aan de beurt, morgen kunnen de liberals de klos zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *