In een vrij ontoegankelijke nis van de Austerlitz-brug werd de brandende valies ontdekt.© AFP

Parijs

Het lichaam dat dit weekend onder de Austerlitz-brug in hartje Parijs werd gevonden, is geïdentificeerd. De 56-jarige man, die verlamd was, werd vermoord door zijn mantelzorger (34). Die bewaarde het lichaam eerst een tijd bij hem thuis en sneed het dan in stukken. De dader zit intussen in de cel.

Thierry Goeman

Bron: Leparisien

Vandaag om 17:09

De brandweer was zaterdagavond opgeroepen voor een brandje onder de Austerlitz-brug. Alleen bleek ter plaatse dat niet alleen zwerfvuil vuur had gevat. De brandweerlui deed er ook een macabere vondst: een zwaar verminkt lichaam waarvan de ledematen ontbraken. De romp zat in een valies die mee vuur had gevat.

In de buurt van de vindplaats werden later nog zakken met andere lichaamsresten van het slachtoffer gevonden. Het bleek onmogelijk om het lichaam te identificeren. Tijdens autopsie, die zondagmiddag plaatsvond in het nabijgelegen forensisch instituut aan de Quai de la Râpée, kon wel de doodsoorzaak uitmaken. Het slachtoffer was volgens de wetsdokter met de blote hand vermoord. Om wie het ging, was niet duidelijk maar de anatoom-patholoog wist wel te vertellen dat het slachtoffer iemand was die verlamd was. Hij had nauwelijks nog spieren in zijn benen.

Valies

De speurders stonden voor een moeilijke opdracht stonden. Er waren namelijk geen getuigen en op camerabeelden was niets te zien. De plaats waar het lichaam werd gevonden, was niet makkelijk toegankelijk. Om er te geraken moeten de vier rijstroken van de ring worden overgestoken. Het trottoir is bovendien er erg smal. Niet eenvoudig dus om de weg op die plaats over te steken met een valies met een lichaam in.

Een maand geleden had het slachtoffer zich naar verluidt respectloos gedragen tegenover de vrouw van de verdachte. Die laatste raakte daardoor buiten zinnen van woede en sloeg de vijftiger met de blote hand dood

De andere kant van de brug staat bekend als een ontmoetingsplaats voor daklozen, die er beschutting zoeken tegen weer en wind. “Een lichaam in een valies? Hier? En dat vlak voor de Olympische Spelen”, zei een van hen zondag wat sarcastisch. De daklozen vrezen dat ze hier allemaal zullen weggejaagd worden tijdens de spelen. “Frankrijk zit meer in met zijn imago dan met de mensen die hier leven”, vertelde hij nog.

Stank

Zondag in de late namiddag kwam het dossier dan onverwacht toch in een stroomversnelling terecht toen een 34-jarige man zichzelf aanmeldde bij de politie. Hij was geen onbekende voor het gerecht en werd gezocht voor andere feiten. Tijdens zijn verhoor gaf hij toe dat hij het lichaam onder de burg had gedumpt.

Tijdens zijn verhoor verklaarde hij ook dat hij de mantelzorger was van het slachtoffer, een 56-jarige man met multiple sclerose (MS). Volgens de familie van het slachtoffer had de mantelzorger altijd goed voor hem gezorgd. Maar ongeveer een maand geleden had het slachtoffer zich naar verluidt respectloos gedragen tegenover de vrouw van de verdachte. Die laatste raakte daardoor buiten zinnen van woede en sloeg de vijftiger met de blote hand dood.

Hij zou het lichaam enige tijd in zijn appartement hebben bewaard. Maar toen het de fel begon te ruiken, sneed hij het in stukken en dumpte het onder de Austerlitz-brug. De verdachte wordt vandaag opnieuw ondervraagd omdat hij, ondanks zijn gedetailleerde verklaringen, zondag zwaar onder invloed was van drank en drugs.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *