Archieffoto.

In 2022 was de provincie Limburg de koploper voor wat betreft vastgestelde feiten van drugsbezit op school. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Franky Demon opvroeg bij zijn partijgenote minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. In Limburg werden in 2022 in totaal 75 feiten vastgesteld. In Oost-Vlaanderen waren er dat 72 en in Antwerpen 66.

Bron: BELGA

De politie deed in 2022 in totaal 418 vaststellingen van drugsbezit op school. Het jaar voordien ging het om 232 feiten. “Al kunnen die cijfers moeilijk vergeleken worden, aangezien we in 2020 en 2021 nog te maken hadden met afstandsonderwijs omwille van de coronacrisis”, aldus CD&V-Kamerlid Franky Demon. “Als we de cijfers vergelijken met die van 2019, het laatste jaar voor corona, valt een lichte verbetering vast te stellen. In 2019 ging het nog om 533 feiten. Al is elke vaststelling er één te veel.”

Voor 2023 zijn er nog geen volledige cijfergegevens beschikbaar. In het eerste trimester van vorig jaar werden er 134 vaststellingen gedaan. Dat maakt dat het aantal vaststellingen stabiel lijkt te blijven ten opzichte van 2022. Veruit de meeste vaststellingen van drugsbezit in onderwijsinstellingen worden gedaan in middelbare scholen. In de grote meerderheid van de gevallen (305) gaat het om bezit van cannabis.

De provincie Limburg is al jarenlang de koploper voor wat betreft het aantal vaststellingen van drugsbezit op school. In 2022 ging het om 75 gevallen. Andere koplopers zijn Antwerpen en Oost-Vlaanderen met respectievelijk 72 en 66 gevallen. De opvallende hekkensluiter is het Brussels Gewest. Daar werden in 2022 slechts 14 feiten van drugsbezit op school vastgesteld. Demon vermoedt dat er sprake is van een hoger dark number in de hoofdstad. “We weten dat de politie in de hoofdstad keuzes moet maken inzake de prioritaire inzet van haar capaciteit. Allicht kan dit de lagere cijfers een stukje verklaren.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *