© BELGAIMAGE

Sicilianen zijn het gewend om overspoeld te worden door toeristen, maar op het kleine eilandje Alicudi kampen ze tegenwoordig met een andere overrompeling… Door wilde geiten. De overlast is zo erg dat de burgemeester van Alicudi de geiten wil schenken aan al wie ze hebben wil.

Gilles Liesenborghs

Bron: The Guardian

Vandaag om 03:00

Het aantal wilde geiten op Alicudi wordt momenteel geschat op zeshonderd. Dat valt toch goed mee, horen we u denken. Maar op het Siciliaanse mini-eilandje van amper vijf vierkante kilometer betekent dat een zesvoud van het totaal aantal vaste bewoners. Meer dan voldoende om overlast te veroorzaken dus.

Vroeger hielden de dieren zich ver weg van bewoonde gebieden en dienden ze zelfs als een toeristische trekpleister door de manier waarop ze zich navigeerden over de steile kliffen van de slapende vulkaan, maar de afgelopen jaren is het aantal sterk toegenomen waardoor ze veel dichter bij de mensen komen. De geiten durven zich tegenwoordig zelfs tussen de huizen te begeven. Ze beschadigen tuintjes, slaan stenen weg uit muren en drongen zelfs al enkele woningen binnen.

“De dieren zijn onhandelbaar geworden”, zegt Gloria, de eigenares van een café in de haven, aan The Guardian. “Ze lopen in groepen rond en richten schade aan, het zijn er gewoon te veel. Er kwam er zelfs eentje onder een tafel in mijn café zitten.”

Humane oplossing

Ook Riccardo Gullo, de burgemeester van het eiland, zit met de handen in het haar. Hij heeft recent aangeboden de dieren weg te geven aan al wie er één wil hebben. “We willen absoluut niet overwegen om de dieren af te maken, dus we moedigen het idee om ze over te nemen aan,” zei Gullo. “Iedereen kan een aanvraag doen voor een geit, het hoeft geen boer te zijn, en er zijn geen beperkingen qua aantal.”

Geïnteresseerden hebben tot 10 april de tijd om hun verzoek in te dienen. “We hebben al verschillende telefoontjes gehad, onder andere van een boer op het eiland Vulcano die graag meerdere geiten wil, omdat hij onder andere een Riccota-kaas produceert die zeer gewaardeerd wordt”, aldus Gullo. “Als nog mensen de ruimte hebben om een geit te domesticeren, zou dat een mooie en humane manier zijn om dit probleem onder controle te krijgen.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *