Ambassadeur Idit Rosenzweig-Abu.© Joris Herregods

De Israëlische ambassadeur in België heeft gereageerd op de dood van de medewerker van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel. Abdallah Nabhan kwam samen met zijn zoontje om bij een bombardement van het Israëlische leger in de Gazastrook. “Het huis waarin het gezin verbleef was eigendom van een hooggeplaatst lid van Hamas”, luidt het.

Vandaag om 12:53

“Met diep verdriet en afschuw vernemen wij de dood van onze collega Abdallah Nabhan (33) en zijn zevenjarig zoontje afgelopen nacht na een bombardement van het Israëlische leger in het oostelijke gedeelte van de stad Rafah”, schreef het kabinet van minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) in een mededeling. De aanval kostte aan minstens zeven mensen het leven, verschillende andere slachtoffers geraakten gewond.

(Lees verder onder de foto)

Abdallah Nabhan stierf samen met zijn zevenjarige zoon in het Israëlische bombardement.© ABDALLAH J. NABHAN via REUTERS

Tijdens het vragenuurtje in de kamer reageerde premier Alexander De Croo op het nieuws. Hij wees expliciet de Israëlische regering met de vinger. Een land moet er volgens hem alles aan moet doen om te vermijden dat hulpverleners worden gebombardeerd. Bovendien vraagt België al vier maanden om alle Belgische hulpverleners en andere rechthebbenden de toelating te geven om Gaza te kunnen verlaten. “Al vier maanden weigert men”, aldus De Croo. “Elke dag opnieuw worden onschuldige mensen en kinderen gedood. Beste Israëlische regering. Dit moet stoppen. Nu.”

Op het matje geroepen

Minster Gennez en Enabel veroordelen “de aanval op onschuldige burgers in de scherpste bewoordingen”, en vragen dat de overige zeven collega’s van Enabel die nog in Gaza zijn, onmiddellijk toelating krijgen om te vertrekken. “Ik ontbied de ambassadeur van Israël om deze onaanvaardbare daad te veroordelen en eis uitleg”, klonk het bij minister van Buitenlandse Zaken Hadje Lahbib (MR). Vrijdagochtend werd de Israëlische ambassadeur dan ook op het matje geroepen bij Gennez en Lahbib (MR).

“In de vergadering heb ik onze spijt betuigd over elk onschuldig burgerleven dat verloren ging”, schrijft de Israëlische ambassadeur op X. Volgens de ambassadeur was een Hamas-lid eigenaar van het huis waarin het gezin verbleef, en was dat lid ook familie van de Enabel-medewerker. “Dat Hamas-lid was het doelwit van de luchtaanval”, lezen we. “Het onderzoek is nog gaande en ik zal verdere informatie doorgeven zodra we die hebben.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *