© lazyllama – stock.adobe.com

Het Iraakse parlement heeft zaterdag een wet aangenomen die homoseksuele relaties en transgenders strafbaar stelt met straffen tot 15 jaar gevangenisstraf. Een eerste wetsontwerp voorzag zelfs in de doodstraf.

Bron: BELGA

Gisteren om 22:41

Amnesty International spreekt in een reactie van een “schending van fundamentele mensenrechten”. De ngo zegt dat de zaterdag aangenomen amendementen “Irakezen in gevaar brengen die al dagelijks worden lastiggevallen”, in een conservatief land waar seksuele minderheden in de clandestiniteit leven.

De amendementen, die een antiprostitutiewet uit 1988 wijzigen, werden aangenomen tijdens een vergadering die werd bijgewoond door 170 van de 329 parlementsleden. De nieuwe bepalingen voorzien in gevangenisstraffen van tien tot vijftien jaar voor homoseksuele relaties. 

Niet promoten

De wet verbiedt ook “elke organisatie die homoseksualiteit in Irak promoot”. Op het “promoten” van homoseksuele relaties staat een gevangenisstraf van zeven jaar. Ook “de verandering van het biologische geslacht op basis van individuele verlangens of neigingen” is verboden. De wet voorziet een gevangenisstraf van één tot drie jaar voor elke persoon of arts die betrokken is bij een transitie. Een gelijkaardige straf geldt voor elke man wiens gedrag “verwijfd” wordt geacht.

De Iraakse samenleving wijst homoseksualiteit af. De de kleine LGBT+-gemeenschap is vaak het doelwit van “ontvoering, verkrachting, marteling en moord” door gewapende groepen die “ongestraft” blijven, aldus een rapport van Human Rights Watch uit 2022.

“We weten dat de Iraakse samenleving vandaag homoseksualiteit afwijst, maar er is een opzettelijke promotie van culturen die we niet erkennen”, zei parlementslid Raëd al-Maliki, die de amendementen indiende. “Het is de toekomst die ons zorgen baart en de wet is een soort preventie om de samenleving te beschermen.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *