Help anderen door deze informatie met je kennissen op je social netwerk te delen!

Demissionair minister van Defensie Ollongren (D66) had gisteren een ‘positief gesprek’ met pensioenfonds ABP. “Iedereen heeft belang bij een goed pensioen in een leefbare wereld. Vrede en veiligheid horen daar onlosmakelijk bij. Daarom bespraken we de mogelijkheden voor langdurige investeringen in de defensiesector,” aldus Ollongren op X.

Oftewel: het grootste pensioenfonds van Nederland gaat uw geld in het militair-industrieel complex stoppen. Tot zover de ‘duurzame koers’ waar bestuurslid Paul Rosenmöller (GroenLinks) een bijdrage aan wil leveren.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/het-demissionaire-kabinet-trekt-ook-nog-even-de-pensioenpotten-leeg-grote-schande-1.png
https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/het-demissionaire-kabinet-trekt-ook-nog-even-de-pensioenpotten-leeg-grote-schande-2.png
Een grote schande

Voormalig Tweede Kamerlid en partijleider van BVNL Wybren van Haga vindt het ‘een grote schande’ dat dit kabinet oorlogen financiert via onze pensioengelden. “Wie had ooit kunnen denken dat D66 een oorlogszuchtige partij zou worden,” reageert Van Haga. “En een rode kaart voor het ABP.”

“Tuurlijk, ook nog even demissionair de pensioenpot leegtrekken,” zegt kandidaat-Europarlementariër en advocaat Hester Bais.

Ze wijst erop dat de pensioenpotten vanaf 2009 al zijn gebruikt om banken te redden via beleggingsfondsen en illegale ‘clearinghuizen’ onder het ABP. “Nederland tuigde zo een mini-opkoopprogramma op zodat de banken niet naar de Europese Centrale Bank hoefden.”

Militaire dictatuur

Econoom Wouter Roorda herinnert eraan dat linkse politici nog maar een paar jaar geleden stonden te juichen als pensioenfondsen werd verboden in wapenfabrikanten te beleggen. “Nu moeten ze er zelfs voor de lange termijn in gaan investeren.”

“Noch als burger noch als deelnemer van een fonds heb je iets te vertellen in deze militaire dictatuur,” schrijft auteur Hector Reban. “Uiteraard om de democratie te beschermen.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
11
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *