Themabeeld© AP

Een Britse zeventiger die het niet kan laten om eieren te stelen van wilde vogels is voor de derde keer veroordeeld, maar hoeft niet naar de gevangenis. De 71-jarige Daniel Lingham werd in juni 2023 aan de hand van camerabeelden betrapt op het stelen van twee eieren uit het nest van een nachtzwaluw in Norfolk. Bij het doorzoeken van zijn woning trof de politie een illegale collectie van om en bij de 3.000 eieren aan.

Bron: BELGA

Vandaag om 17:42

De beklaagde stelde aanvankelijk dat de eieren die op 25 juli bij hem thuis werden ontdekt – waaronder ruim 500 exemplaren van vogels die in het VK op de rode lijst staan van soorten die bedreigd worden of kwetsbaar zijn, zoals de keu, groenling, geelgors en huismus – niet door hem zelf waren geraapt. Het ging volgens de zeventiger om een oude collectie die elders was opgeslagen toen de politie eerder zijn huis doorzocht, en om een collectie die hij van een vriend in Essex had gekregen. De rechter hechtte echter geen geloof aan die beweringen.

In 2005 en 2018 werd de verwoede verzamelaar wel nog naar de gevangenis gestuurd voor het illegaal rapen van eieren. Toen werden in zijn woonst respectievelijk 4.000 en 5.000 eieren van wilde vogels gevonden.

Deze keer leverde zijn eierverzamelverslaving hem enkel een voorwaardelijke celstraf op. Daarnaast moet hij in therapie, draait hij op voor 145 Britse pond aan gerechtskosten, en is hij de ornithologische organisatie BTO 183 pond schuldig.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *