Filip Dewinter (Vlaams Belang) zou wel degelijk een levering van mondmaskers tijdens de coronacrisis via een Chinese spion hebben geregeld. Dat blijkt uit een onderzoek van ‘Apache’ en ‘Humo’.

In 2020, toen naarstig gezocht werd naar mondmaskers om de verspreiding van corona in te dammen, kon Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) er plots tienduizend gratis regelen. Drie jaar later werd echter een klacht ingediend bij de Deontologische Commissie van het Vlaams Parlement. De klacht van Mieke Schauvliege (Groen) volgde op berichten dat Dewinter een Chinese spion zou hebben ingeschakeld voor die levering. Changchun Shao, de spion in kwestie, werd in het najaar van 2017 het land uitgezet wegens spionage.

Door gebrek aan bewijzen werd de klacht onontvankelijk verklaard. Dewinter kwam op de proppen met een brief die bewees dat hij de mondmaskers had geregeld via een comité in China, en niet via Shao. Maar die brief werd hem bezorgd door de organisatie van de spion zelf, blijkt nu uit onderzoek van Apache en Humo.

LEES OOK. Tienduizend mondmaskers die Filip Dewinter uitdeelde, “kwamen van Chinese spion”

De brief die Dewinter voorlegde, kwam van het Voorbereidend Comité van de Internationale Medische Pilootzone in de Chinese stad Fangchenggang. “Dat Voorbereidend Comité heeft de maskers geleverd, met die brief erbij. Heb ik mijn contacten in China aangesproken om mondmaskers te krijgen? Ja. Zijn die gekomen van een organisatie van Shao? Neen”, getuigde Dewinter eerder aan Apache.

Nu blijkt echter dat Shao een sleutelrol speelt in dat Voorbereidend Comité. De brief kwam dus wel van de spion.

LEES OOK. Zelf minimaliseert hij het, maar contacten van Filip Dewinter met China zijn lang niet zo onschuldig

Filip Dewinter zou de mondmaskers dan toch verkregen hebben via een Chinese spion.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *